Volledig scherm
© Photo News

Waarom Gwyneth Paltrow dé sleutel bleek tot het ontmaskeren van Harvey Weinstein

Gwyneth Paltrow (46) speelde een belangrijk rol bij het ontmaskeren van het seksuele misbruik van Harvey Weinstein (67). De actrice was één van de eerste vrouwen die zich uitsprak tegen de filmproducent, waarna haar getuigenis een sneeuwbaleffect veroorzaakte. Omdat Paltrow de moed had om te getuigen, zijn heel wat andere bekende vrouwen haar voorbeeld gevolgd.  

Een ophefmakend artikel in The New York Times over het seksueel misbruik van Weinstein uit 2017 zorgde voor het begin van de val van de filmproducent. Paltrow belde toen opvallend genoeg zelf naar de redactie van de krant om te melden dat ze zich in haar eigen toilet had verscholen, om te kunnen ontsnappen aan Weinstein. Die kwam toen te vroeg opdagen op een feest bij haar thuis. Dat lieten de schrijvers van het bewuste artikel in de Amerikaanse krant, Megan Twohey en Jodi Kantor, deze week weten bij ‘The Today Show’. 

Volgens de twee schrijvers wist Harvey maar al te goed wat de gevolgen zouden zijn als Paltrow zich zou uitspreken. ,,Dit zal voor veel mensen misschien verrassend zijn, maar Gwyneth Paltrow was één van de eerste vrouwen die ons telefonisch te woord stond. Ze gaf aan ons te willen helpen met het onderzoek naar Weinstein”, zei Twohey. ,,Veel andere actrices waren te bang om te vertellen wat ze hadden meegemaakt. Gwyneth deelde haar ervaringen met Harvey en probeerde andere actrices ook zover te krijgen om zich uit te spreken.”

Lees verder onder de foto.

Na Gwyneth spraken heel wat beroemde vrouwen zich uit tegen de filmmaker.
Volledig scherm
Na Gwyneth spraken heel wat beroemde vrouwen zich uit tegen de filmmaker. © AFP

Ongewenst betast 

Gwyneth was een belangrijke getuige voor het interview, gezien zij films maakte voor Weinsteins bedrijf Miramax. In het artikel van The New York Times vertelde Paltrow onder meer hoe Weinstein zich in 1996 aan haar vergreep in een hotelkamer. Ze was toen net aangekomen voor haar hoofdrol in de film ‘Emma’. Weinstein zou niet alleen aangegeven hebben dat hij Paltrow intiem wilde masseren, maar zou haar toen ook ongewenst betast hebben.

De actrice hield het misbruik echter niet voor zich, en vertelde over het incident tegen Brad Pitt, haar toenmalige partner. Die zou de gevallen filmmaker daarop hebben geconfronteerd tijdens een filmpremière. Weinstein was woest, en belde Paltrow op om haar te waarschuwen dat ze nooit meer over het voorval mocht praten. Maar daar kwam uiteindelijk dus toch verandering in, met alle gevolgen van dien voor Weinstein.

Eind vorige maand kroop Harvey Weinstein door het oog van de naald toen hij met zijn Jeep tegen een boom reed in Westchester County. Hij zei tegen de politie uit te zijn geweken voor een overstekend hert. 

  1. Bas Smit laat dochter (8) zijn haar knippen tijdens livestream: ‘Klamme handjes’

    Bas Smit laat dochter (8) zijn haar knippen tijdens livestream: ‘Klamme handjes’

    Bas Smit heeft vandaag misschien wel voor de grootste uitdaging ooit in zijn leven gestaan: hij liet zijn 8-jarige dochter Lola zijn lokken knippen. Dat ging niet zonder slag of stoot, Smit werd in zijn nek én oor geknipt, tot aan bloedens toe. Ruim 24.000 mensen (een record voor Smit) schakelden in voor het tafereel dat live te volgen was op het Instagram-acount van Smit. ,,Ik zit helemaal met klamme handen hier’’, riep zijn vrouw Nicolette van Dam het meermaals uit in de livestream.