De sterke vrouwen in de Game of Thrones-serie.
Volledig scherm
De sterke vrouwen in de Game of Thrones-serie. © HBO

Vrouwen grijpen de macht in laatste seizoen GoT: ‘Wij weigeren de sidekicks te zijn’

InterviewHet allerlaatste seizoen van de populaire HBO-serie ‘Game Of Thrones’ gaat vanavond van start op HBO. Het is de ontknoping van een reeks die een decennium lang wereldwijd over de tongen ging, en de komende finale wordt nu al beschreven als ‘een van de grootste gebeurtenissen in de tv-geschiedenis’. Opvallend aan de finalereeks is dat niet alleen de mannelijke helden, maar vooral de vrouwen onverbiddelijk meedingen naar de troon. Wij spraken met de actrices van ‘Game of Thrones’ in Londen. 

De dames uit ’Game Of Thrones zijn van ver gekomen, maar nu zijn ze eindelijk aan de macht - een serieus contrast met de denigrerende naaktscènes en controversiële verkrachtingen uit de eerste seizoenen. En volgens de actrices die hen vertolken, zijn ze niet van plan om die macht uit handen te geven. ,,Toen we aan het eerste seizoen begonnen, was ik nog bang en onschuldig, net als mijn personage destijds”, aldus Emilia Clarke (32), die één van de bekendste actrices van Hollywood werd dankzij haar rol als Daenerys ‘Kahleesi’ Targaryen.

,,Ondertussen zijn we tien jaar verder en is er heel wat veranderd”, grijnst ze. ,,Als mijn personage vond ik een soort vrijheid die ik als persoon nooit gehad heb. She gives zero fucks, en dat is erg bevrijdend. Doe je niet wat ze wil, dan ga je eraan. Zelf ben ik uiteraard wat braver, ik weet dat er ergens een gulden middenweg moet zijn (lacht). Ze heeft mij niet alleen als actrice, maar ook als persoon veranderd.”

Lees verder onder foto.

Emilia Clarke op de rode loper van de Oscars in februari van dit jaar.
Volledig scherm
Emilia Clarke op de rode loper van de Oscars in februari van dit jaar. © Reuters

Van slaaf naar koningin

Emilia Clarke als Daenerys Targaryen in ‘Game Of Thrones’.
Volledig scherm
Emilia Clarke als Daenerys Targaryen in ‘Game Of Thrones’. © HBO

Een ‘sterke vrouw’ wil ze Daenerys overigens niet noemen... ,,Ik heb een probleem met de term ‘sterke vrouw’. Dat suggereert dat vrouwen per definitie niét sterk zijn en dat de rest een uitzondering op de regel is. Dat is niet zo, neem het van mij aan. Daenerys komt nochtans van héél ver: ze werd verkocht als slaaf, werd mishandeld door haar broer, ze was constant op de loop... Dat is iets dat veel vrouwen tot op een bepaald niveau kunnen herkennen. Daenerys nam haar lot in eigen handen en ging van slaaf naar koningin, en dat is prachtig om te zien. Daarom was het zo’n geweldige rol om te spelen. Ik vind het een heel troostende gedachte dat jonge meisjes naar haar kijken en er misschien inspiratie uit halen.”

Dat de ‘vrouwelijke revolutie’ in het verhaal samenviel met de #MeToo-beweging, is volgens Clarke niet meer dan een gelukkig toeval. ,,Het past goed bij onze hedendaagse maatschappijkritiek, ja”, bedenkt ze zich. ,,Maar het is niet dat onze schrijvers daardoor van gedachten zijn veranderd. Ze hadden vanaf het begin al uitgedokterd dat die kwetsbare, gemanipuleerde meisjes ooit hun lot in eigen handen zouden nemen. Het seksuele geweld naar vrouwen toe was altijd belangrijk voor het plot in de show, het werd er nooit zomaar ingestopt voor de lol. Het had te maken met de groei van de personages, de evolutie. De kracht die ze ontwikkelden. Doordat er steeds misbruik van hen werd gemaakt, leerden ze zich in een positie te stellen waarin er geen misbruik meer van hen gemaakt kon worden.”

Hoe het allemaal afloopt voor Daenerys geeft ze natuurlijk nog niet prijs. ,,Of ik tevreden ben met haar einde is moeilijk te zeggen. Ik heb een hele dag nodig gehad om het script te lezen, en toen ik klaar was ben naar buiten gegaan en heb ik drie uur lang doelloos door de straten van Londen gelopen. Ik had geen idee waar ik naartoe ging, ik was gewoon aan het worstelen met wat ik net gelezen had. Het laatste seizoen zal een blijvende stempel nalaten op wie Daenerys was, en daar zal ik hoe dan ook vrede mee moeten sluiten.”

Quote

Daenerys nam haar lot in eigen handen en ging van slaaf naar koningin, en dat is prachtig om te zien

Emilia Clarke

Beste vriendinnen

Sophie Turner (23) en Maisie Williams (21) waren respectievelijk 15 en 14 jaar op de premièredag van het eerste seizoen. Ze groeiden samen op de set op en zijn nu beste vriendinnen. ,,We wisten niet goed waar we aan begonnen”, zegt Turner, die Sansa Stark speelt. ,,Als jong meisje, in het midden van je puberteit, heb je veel dagen waarop je niet wil dat mensen je aankijken, laat staan dat je gefilmd wordt. Mijn haar moest vettig zijn voor mijn rol, we droegen modderige jurken... Niet ideaal voor je zelfbeeld.”

Maisie, die de rol van Arya Stark vertolkt, moest lange tijd doen alsof ze een klein jongetje was. ,,Om dat vol te houden werd mijn borstkas ingebonden met tape, om deze platter te maken. Dat ging voor anderhalf seizoen, en daarna begon je alsnog te zien dat ik borsten had. Dus om dat op te lossen gaven ze me niet alleen die tape, maar ook een dik buikje om alles uit te balanceren, zodat ik toch wat meer op een jongen leek (lacht). Leuk was anders… Ik was 15 en ik dacht: ik krijg nooit aan een vriendje! Maar nu zie ik hoe die periode Arya heeft gevormd tot de badass die ze vandaag is, en daar ben ik blij om.”

Lees door onder de foto.

Maisie Williams (links) en Sophie Turner groeiden op op de set van 'Game Of Thrones' en zijn nu beste vrienden.
Volledig scherm
Maisie Williams (links) en Sophie Turner groeiden op op de set van 'Game Of Thrones' en zijn nu beste vrienden. © HLN

Niet knap, wel populair

Quote

Het zijn niet haar looks, maar haar morele waarden en haar doorzet­tings­ver­mo­gen die haar zo aantrekke­lijk maken

Gwendoline ‘Brienne’ Christie

,,Ik schrik er nog altijd van dat mijn personage zo populair is”, steekt Gwendoline Christie (40), die de rol van de robuuste Brienne Of Tarth vertolkt, van wal. ,,Want de geschiedenis schrijft voor dat vrouwen alleen de rol van de minder belangrijke personages op zich mogen nemen. En ze moeten dan ook nog eens seksueel aantrekkelijk zijn. Ik zie Brienne als iemand die dat overstijgt.’’ 

,,De makers van de show wilden de vrouwen niet reduceren tot mooie, saaie sidekicks. En het meest opmerkelijke was nog dat het publiek daar positief op reageerde: ze zijn dól op Brienne. Het zijn niet haar looks, maar haar morele waarden en haar doorzettingsvermogen die haar zo aantrekkelijk maken. Ze heeft veel mensen doen beseffen dat vrouwen niet enkel op één manier in beeld gebracht kunnen worden en dat ze écht gelijk zijn aan mannen.”

Lees door onder de foto. 

Gwendoline Christie op de rode loper (links) en als Brienne in 'Game Of Thrones'.
Volledig scherm
Gwendoline Christie op de rode loper (links) en als Brienne in 'Game Of Thrones'. © Photonews/HBO

Terugkeer Carice

Carice Van Houten als Melisandre.
Volledig scherm
Carice Van Houten als Melisandre. © HBO

Nog meer vrouwelijk geweld in seizoen 8: Carice Van Houten (42) is terug van weggeweest en kruipt opnieuw in de huid van tovenares Melisandre. Zij was het die destijds hoofdpersonage Jon Snow terugbracht uit de dood én degene die de legendarische woorden You know nothing, Jon Snow mocht uitspreken.

Ook dit keer heeft ze heel wat trucjes in petto. Haar rol in seizoen 7 was erg klein, maar vanaf nu zullen we véél meer van haar zien. ,,Vroeger speelde ik vooral een slechterik, nu krijg ik eindelijk de kans om mijn goede kant te laten zien”, licht Carice een tipje van de sluier op. 

Doe mee! Alleen de echte GoT-fan maakt deze quiz foutloos.

Vandaag wordt de eerste aflevering van het laatste seizoen van Game of Thrones uitgezonden op de Amerikaanse zender HBO. Nederlandse kijkers kunnen het achtste en laatste seizoen van de populaire fantasyserie vanaf maandag 15 april zien bij Ziggo.