Volledig scherm
© ANP Kippa

Vijfde Gouden Kalf gloort voor Monic Hendrickx

Actrice Monic Hendrickx maakt op 4 oktober tijdens de slotavond van het Nederlands Filmfestival kans haar vijfde Gouden Kalf te winnen. Voor haar rol in het familiedrama God Only Knows is zij genomineerd als Beste Actrice. Haar concurrenten in deze categorie zijn haar tegenspeelster uit dezelfde film, Elsie de Brauw en Melodie Klaver voor haar rol in het vluchtelingendrama Rafael.

In de speelfilmcategorieën heeft Niemand in de Stad, geregisseerd door Michiel van Erp, de meeste nominaties in de wacht gesleept, negen. Onder meer als Beste Film, Beste Regie en Beste Acteur (Minne Koole). Ook de speelfilmversie van Baantjer kreeg een fors aantal nominaties, zes, maar werd wel in de belangrijkste categorieën over het hoofd gezien.

Zo ontbreekt de misdaadfilm bij het onderdeel Beste Film, die bestaat uit Niemand in de Stad, Dirty God, God Only Knows, Mijn bijzondere rare week met Tess en de arthousefilm Take Me Somewhere Nice.

Publieksfilms

Opvallend is dat op het lijstje genomineerde producties de publieksfilms – met uitzondering van Baantjer - ontbreken. Zo kreeg De Dirigent geen enkele kans op een Gouden Kalf.

Bij de televisieproducties scoorde vooral de televisieserie Judas over Astrid Holleeder hoog. De bestsellerverfilming kreeg vier nominaties, als Beste Actrices (Marit van Bohemen en Rifka Lodeizen), Beste Acteur (Gijs Naber) en Beste Televisiedrama. Kijkcijferhit De Luizenmoeder 2 kwam er bekaaid af met slechts één nominatie voor actrice Leny Breederveld.

De genomineerden in de belangrijkste categorieën:

Beste Televisiedrama

Judas - Joram Lürsen

Mocro Maffia - Bobby Boermans, Giancarlo Sánchez

Zeven kleine criminelen - Rob Lücker

Volledig scherm
Gijs Naber als Willem Holleeder in de serie Judas © RTL-Videoland

Beste Acteur Televisiedrama

Gijs Naber - Judas

Oussama Ahammoud - Mocro Maffia

Jeroen Spitzenberger - Stanley H

Beste Actrice Televisiedrama

Marit van Bohemen - Judas

Rifka Lodeizen - Judas

Leny Breederveld - De Luizenmoeder 2

Beste Film

Dirty God

God Only Knows

Mijn bijzonder rare week met Tess

Niemand in de stad

Take Me Somewhere Nice

Beste Acteur

Marcel Musters - God Only Knows

Minne Koole - Niemand in de stad

Vincent van der Valk - Nocturne

Beste Actrice

Elsie de Brauw - God Only Knows

Monic Hendrickx - God Only Knows

Melody Klaver - Rafaël

 1. ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’
  PREMIUM
  Carine Crutzen

  ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’

  Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.
 2. Operazanger Henk Poort scoort met metalversie Sound of Silence
  Beste Zangers

  Operazan­ger Henk Poort scoort met metalver­sie Sound of Silence

  Opera- en musicalzanger Henk Poort heeft gisteravond diepe indruk gemaakt op de kijkers van tv-programma Beste Zangers. Nightwish-zangeres Floor Jansen was de hoofdgast van de avond en daarom ging de bariton volledig uit zijn comfortzone door een metalversie te zingen van Simon & Garfunkels The Sound of Silence. Dat werd gewaardeerd in binnen- en buitenland: Poort staat op nummer 1 op iTunes en Nightwish-fans uit alle windstreken schuiven hun enthousiasme niet onder stoelen of banken op YouTube.