Volledig scherm
Logo Eurovisie Songfestival 2020 Nederland. © shutterstock

Twee steden strijden om organisatie Songfestival

UpdateVanaf volgende week zijn er nog twee steden in de race voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Nederland. Dat heeft de NPO vanavond meegedeeld. De namen van de twee steden zijn volgens de publieke omroep nog niet bekend. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Rotterdam en Maastricht topfavoriet zijn.

Eerder vanavond was er onduidelijkheid rond een bericht dat de NPO had verspreid. Hierin wilde ze de route toelichten die bewandeld gaat worden bij de keuze van de stad die het Songfestival gaat organiseren. Daardoor leek even dat er nu al een keuze gemaakt was voor de twee steden, maar dat is volgens de publieke omroep niet het geval.

Het Songfestivalcomité gaf al aan alleen op werkbezoek bij de kandidaatsteden te willen die ‘hebben wat nodig is’ voor de organisatie van het internationale megafestijn. De komende twee weken vinden die bezoeken plaats, ergens half augustus wordt bekendgemaakt wáár het Eurovisie Songfestival gehouden wordt.

Naast Rotterdam en Maastricht leverden ook Arnhem, Utrecht en Den Bosch afgelopen week een zogenoemd bidbook in. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht bevestigt dat er nog geen bericht van de NPO is binnengekomen. Niet over dat Utrecht is afgevallen, maar ook niet dat er een delegatie langskomt volgende week. Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch weet evenmin of zijn stad nog in de race is, zo meldt hij aan deze site. ,,De NPO houdt dat nog geheim.”

In Maastricht is er ook nog niets bekend. Wel heeft de Limburgse stad uitsluitsel over de geruchten dat het MECC te klein zou zijn voor de organisatie. Een hal moet 18 meter hoog zijn en de zaal in Maastricht is exact 17,88 meter hoog. Directeur Rob van de Wiel laat weten dat hem is bevestigd dat dit geen enkel probleem is voor hun bid. Van de Wiel vertrekt overigens naar Portugal komende week, maar wil die trip graag onderbreken als een delegatie zijn evenementenhal wil komen bekijken.

Werkbezoek

Rotterdam zou eind volgende week aan de beurt zijn om een delegatie te ontvangen. De gemeente Arnhem heeft nog niet zo'n afspraak in de agenda staan.

Uitvoerend producent Sietse Bakker benadrukte bij het in ontvangst nemen van de kandidaatstellingen dat een aantal punten zwaar weegt in de beoordeling. ,,Je produceert misschien wel de meest complexe tv-show wereldwijd”, legde hij uit.

,,Belangrijk is dat je een locatie hebt waar je de ruimte hebt om dat te doen. En vervolgens de stad zelf: heb je de hotelkamers en kun je het logistiek aan om niet alleen de bezoekers maar ook allerlei andere mensen die het aantrekt in de binnenstad te laten logeren?” 

Kijk hier naar het aanbieden van de bidbooks:

 1. Presentatrice diep door het stof na belachelijk maken prins George (6) vanwege ballet
  UPDATE

  Presenta­tri­ce diep door het stof na belache­lijk maken prins George (6) vanwege ballet

  Good Morning America-presentatrice Lara Spencer (50) heeft zich de woede van duizenden kijkers op de hals gehaald na het publiekelijk belachelijk maken van prins George, de derde in lijn voor de Britse troonopvolging. Spencer barstte gisteravond in lachen uit toen ze onthulde dat de 6-jarige zoon van William en Kate Middleton balletlessen gaat volgen. ,,Jongetjes uitlachen omdat ze dansen, dat is zo triest!”
 2. Dit gebeurde er toen Kanye West de Video Music Awards bestormde: ‘Pink gaf hem op zijn donder’

  Dit gebeurde er toen Kanye West de Video Music Awards bestormde: ‘Pink gaf hem op zijn donder’

  Het is intussen één van MTV’s meest iconische momenten. Kanye West liet zich in 2009 tijdens de uitreiking van de Video Music Awards (VMA’s) niet bepaald van zijn beste kant zien. De zanger - die bekend staat om zijn grootspraak en arrogante houding - bestormde tijdens de speech van Taylor Swift het podium en schreeuwde dat volgens hem de verkeerde artieste de trofee gewonnen had. Nu, tien jaar na het bewuste moment, komt eindelijk aan het licht wat er zich daarna afspeelde.