Volledig scherm
Martin Garrix op ADE vorig jaar. © anp

Top-dj’s verdienen meer geld dan ooit

De Nederlandse dance-industrie blijft goede zaken doen in het buitenland. De totale exportwaarde van dance-optredens komt dit jaar naar verwachting voor het eerst ruim boven de 150 miljoen euro uit. Daar plukken de dj's de vruchten van: de tien bestbetaalde internationale dj's verdienden samen een bedrag van 230 (!) miljoen euro.

In de top 10 internationale grootverdieners staan drie Nederlandse dj’s: Tiësto, Martin Garrix en Armin van Buuren. Redenen waarom je als dj veel geld kunt verdienen zijn dat topoptredens schaars zijn, dancemuziek populair is en dat dj’s lage productiekosten hebben.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het economisch bureau van ING en 538 Nieuws. De exportwaarde verdrievoudigde in vijf jaar tijd naar 150 miljoen euro, maar nu neemt de groei wel iets af. Het aandeel van dancemuziek in de Nederlandse muziekexport stijgt jaarlijks en ligt inmiddels ruim boven de 75 procent. Optredens zijn daarbij goed voor het allergrootste deel van de dance-export: zo’n 94 procent.

Ondanks dat dj’s goed verdienen, willen maar weinig fans in hun voetsporen treden. Ondervraagde danceliefhebbers uit Nederland en België denken dat dj een zwaar beroep is door de lange dagen, het ’s nachts werken en veel van huis zijn, aldus de onderzoekers. Dj’s gaan tijdens het Amsterdam Dance Event met elkaar in gesprek over hun mentale gesteldheid.