Volledig scherm
Caroline de Bruijn en Özcan Akyol. © Omroep MAX

Sterren op het Doek-schilders willen geen GTST, maar krijgen soapmoeder Janine

De drie kunstenaars die gisteren in Sterren op het Doek een bekende Nederlander moesten schilderen, hoopten dat ze niet iemand uit Goede Tijden, Slechte Tijden zouden treffen. Ruim 800.000 kijkers zagen wat ongemakkelijke televisie toen Caroline de Bruijn zich voorstelde, die sinds jaar en dag Janine in de soap speelt. 

Presentator Özcan Akyol verwelkomde de drie schilders - Yvonne Heemskerk, Astrid Ritmeester en Ellen-Claire Boomsma - in de voormalige tv-studio's in Aalsmeer. Hij vroeg welke bekende Nederlander ze hoopten te mogen schilderen. Koningin Máxima werd geopperd, maar die had volgens Akyol ‘geen tijd’. ,,Misschien volgend seizoen.”

Voordat hij de daadwerkelijke gast voorstelde, liet hij de kunstenaars naar de fotowand achter zich kijken, bij wijze van hint. Mét de opmerking dat de BN’er in kwestie meeluisterde met het gesprek. Ellen-Claire Boomsma zag onder meer foto's van Goede Tijden, Slechte Tijden, van lang geleden. ,,Dat keek ik niet. Die soap vond ik heel erg. Ik vond het niet leuk. Slecht geacteerd”, reageerde ze. Akyol: ,,Ik zeg ook niet dat het iemand uit GTST is.” Boomsma: ,,Godzijdank, anders had ik niet echt vrienden gemaakt nu.”

Achter de schermen hoort De Bruijn het gesprek met grote ogen aan. Boomsma beseft dat het ‘niet heel aardig’ is wat ze zegt. ,,Dat ik iedereen over een kam scheer.” ‘Janine’ zegt met een knipoog naar huis te gaan, maar ze verschijnt toch gewoon voor de drie vrouwen die haar gaan portretteren. Als ze zegt dat ze alles heeft gehoord, wijst Astrid Ritmeester direct naar haar collega: “dat was zij!”. De Bruijn kan er wel om lachen, zo blijkt. ,,Dat hoor ik natuurlijk vaker, dat mensen het verschrikkelijk vinden. Maar als ik dan vraag of ze het ooit wel eens gezien hebben, zeggen ze ‘nee’.”

Badinerend

Later legt ze uit dat het haar toch wel steekt als mensen met zulk dedain over de moeder aller soaps spreken. ,,Het geeft een bepaald oordeel over mensen voor wie het wel een ankerpunt is. Dat doet me op een bepaalde manier pijn. Het is niet verdiend, dat badinerende.” Ze hoopt dat de ‘elite’ GTST nog eens gaat omarmen, zoals ook is gebeurd met André van Duin en André Hazes, op wie volgens haar eerder in hun carrière ook werd neergekeken.

Uiteindelijk ging De Bruijn naar huis met het doek van Yvonne Heemskerk. ,,Het liefdevolle wat hier inzit, vind ik ontroerend", zo verklaarde ze haar keuze.

Volledig scherm
Astrid, Yvonne en Ellen-Claire met hun doeken. © Omroep MAX