Sol Wortelboer vraagt om hulp voor ziek zusje (14)

De 14-jarige Sabine Wortelboer uit Den Haag heeft een zeldzame hersentumor. De Amerikaanse dokter Burzynski kan haar helpen. Maar de verzekering vergoed de behandeling in Texas niet. Dus is er geld nodig. Sabine's broer Sol, bekend van 6Pack en Peking Express, plaatste een emotionele oproep op YouTube.

Sabine is een normale tiener, die naar school gaat, een vriendje heeft en zich bedenkt wat ze na het behalen van haar diploma wil doen. Maar het meisje is er ook mee bezig of ze er over een paar jaar nog wel is. Ze heeft namelijk een hersentumor die slechts 30 kinderen wereldwijd per jaar treft.

Een maand geleden hoorde Sabine dat ze een tumor in haar hoofd heeft. ,,Dat is best wel schokkend natuurlijk.'' Ze is inmiddels geopereerd in het ziekenhuis in Leiden en het meeste is weggehaald. Ook ondergaat het zusje van Sol zes weken lang chemokuren en bestralingen.

Uitbehandeld
Maar wanneer de standaardbehandeling klaar is, kunnen artsen in Nederland niet veel meer voor Sabine doen. De kans dat haar agressieve vorm van kanker binnen een jaar terugkeert is 95 procent. Opnieuw bestralen mag dan niet, omdat dit haar gezonde hersenweefsel zou aantasten. Daarom wil ze naar Houston, waar dokter Burzynski een veel hogere slagingskans op genezing biedt. In Nederland is haar overlevingskans 2 procent, tegenover 65 procent in Amerika.

Sabine's behandeling kost 17.000 dollar per maand. En afhankelijk van de ontwikkelingen, kan de behandeling tot maximaal negen maanden duren. ,,Dat zien ze pas als ik daar ben.''

Crowdfunding
,,Nou dat verdient je broer niet en papa zit in het onderwijs, dat verdient hij ook niet. Dus moeten we op zoek naar een andere vorm zodat jij daar naartoe kan'', klinkt het uit Sols mond. De familie Wortelboer is daarom een crowdfundingactie begonnen. ,,Alle beetjes helpen'', aldus Sabine.

Kijk op www.sabii.nu voor informatie over de behandeling en hoe te doneren.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement