Serhat uit San Marino zingt zijn nummer Say Na Na Na.
Volledig scherm
Serhat uit San Marino zingt zijn nummer Say Na Na Na. © AP

‘Serhat uit San Marino verenigt al het moois en lelijks waar het Songfestival voor staat’

Tel Aviv CallingOnze verslaggever Stefan Raatgever is in Tel Aviv voor het Eurovisie Songfestival. Op deze plek schrijft hij wat hem opvalt.

Quote

Wie Serhat in zijn dagelijkse kloffie ziet, herkent in hem net zo makkelijk een verkoper van hamster­kooi­en of een barman in een all-inclusive-re­sort.

Op de dag dat het Songfestival voor Nederlandse fans slechts om één naam draait, kijk ik ook uit naar een andere finalist dan Duncan Laurence. Mijn favoriet maakt geen enkele kans op de zege, betrok zijn podiumoutfit niet bij een hippe designer maar bij het lokale warenhuis en wordt hoogstens eerste in het klassement van grootste valszingers van het festival. Toch is Serhat, de troef namens dwergstaatje San Marino, mijn lievelingsdeelnemer. Hij verenigt voor mij al het moois en lelijks waar het Songfestival voor staat.

Ik viel voor zijn charme tijdens zijn eerste deelname. In 2016 mocht Serhat Hacipasalioglu, toch echt alleen in het bezit van Turks paspoort, ook al voor San Marino naar het Songfestival. Dat landje heeft zo weinig financiële middelen dat iedereen met een zak geld en goede connecties bij de omroep kans maakt zijn eigen deelname te orkestreren.

Toen Ralph ‘Ein Bisschen Frieden’ Siegel een jaartje zuinig aan wilde doen, greep Serhat zijn kans. Zijn I Didn’t Know strandde roemloos in de halve eindstrijd, maar hij nam hem voor me in als louche nachtclubuitvoering van Leonard Cohen.

Serhat tijdens de halve finale.
Volledig scherm
Serhat tijdens de halve finale. © Getty Images

Op zijn officiële Eurovisie-foto poseert Serhat in double breasted kapiteinscolbert. Een gestippeld pochet in het vestzakje. Een gentleman, op het oog. Met zijn 54 jaar is hij de oudste deelnemer aan dit festival. Maar wie Serhat in zijn dagelijkse kloffie ziet, herkent in hem net zo makkelijk een verkoper van hamsterkooien of een barman in een all-inclusive-resort.

Quote

Dat hij in de eindstrijd kwam was alsnog een wonder. Serhat zong zo kreupel als een vermolmde knotwilg.

Die tweeledigheid kenmerkt ook zijn Eurovisie-inzending. Die bevat edelkitsch van het soort dat het Songfestival lang domineerde, maar tegenwoordig nog maar zelden wordt waargenomen. Zijn hit van dit jaar heet Say Na Na Na. Hij schreef het, zo verkondigde hij trots, in vijf minuten. Nóg lang, als je het mij vraagt. Zijn liedje is zo licht als een veertje, maar is dankzij het oerrefrein uit de popmuziek (Nanananana) toch een feestnummer in Songfestivalcafés.

Serhats heerlijk campy glans maakte dat ik via video’s op deze site al lobbyde voor een finaleplek. Ook verwedde ik een tientje in een poging zijn stand bij de bookmakers te verbeteren. Dat hij in de eindstrijd kwam was alsnog een wonder. Serhat zong zo kreupel als een vermolmde knotwilg.

Als u vanavond, om Duncan Laurence te helpen, strategisch wilt stemmen en Zwitserland, Zweden en Australië wilt vermijden, geef uw stem dan aan Serhat. Hij is u namens alle 23 inwoners van San Marino zeer dankbaar.  

De inzending uit San Marino, Serhat, tijdens de dress rehearsal voor het Eurovisie Songfestival.
Volledig scherm
De inzending uit San Marino, Serhat, tijdens de dress rehearsal voor het Eurovisie Songfestival. © ANP