Rutte onder indruk van advertentie Talpa-vrouwen: ‘Een heel bijzonder statement’
Video'sStaatssecretaris Gunay Uslu wil in gesprek met De Mol en andere mediaondernemers en omroepen. ,,Ik ben er misselijk van, dat dit gebeurt, dat jonge meisjes en vrouwen in zulke onveilige werkomstandigheden hebben moeten werken. Onacceptabel is dat”, reageert ze op de uitzending van Boos.
De uitzending van Boos over wangedrag bij The Voice of Holland is ook bij Uslu binnengekomen. ,,Dit is zo ontzettend pijnlijk. Het heeft zo’n impact op veiligheid en vrijheid, dat moet echt veranderen”, aldus Uslu. ,,Je ziet hoe kwetsbaar vrouwen zijn. Ze durven er niet over te praten.”
Uslu begrijpt ook de kritiek op de houding van De Mol, die reageerde in de Boos-uitzending gisteren. ,,Dit ligt niet aan vrouwen, mannen moet hier echt hun verantwoordelijkheid voor nemen. Ik heb de advertentie van de vrouwen ook gezien: het ligt niet aan loketten, het is een heel werkklimaat. Daar gaat ‘t om. Het speelt overal, al heel lang. Het moet echt doorbroken worden.”
Tekst gaat verder onder video
Rutte
Volgens premier Mark Rutte moeten mensen niet wachten met ingrijpen als ze signalen krijgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. ,,Als advies van ons allemaal, ga niet wachten tot iemand zegt: ‘het gaat hier fout’, als je ziet dat het al fout gaat.”
De Boos-uitzending heeft hij nog niet volledig gezien, maar de nieuwsberichten erover noemt Rutte tegenover de pers, voorafgaand aan de ministerraad op vrijdag, ‘heel heftig voor alle betrokkenen’. Ook heeft de advertentie van vrouwelijke werknemers van John de Mol in het AD indruk op Rutte gemaakt, waarin zij de mediamagnaat vertellen: ,,Het ligt niet aan de vrouwen.” Dat noemt hij een ‘heel bijzonder statement’, hoewel hij benadrukt dat hij de uitspraken van De Mol zelf niet heeft beluisterd.
,,Als het gebeurt probeer je het bespreekbaar te maken”, zegt Rutte. Maar hij benadrukt dat het probleem niet ligt bij mensen die achteraf niet aan de bel trekken. ,,Hoe voorkóm je dat het gebeurt”, is volgens Rutte de ‘cruciale’ vraag.
Bewindslieden geschrokken
Ook andere bewindspersonen reageren geschrokken op het nieuws over veelvuldig wangedrag door mensen die betrokken waren bij The Voice. Defensieminister Kajsa Ollongren noemt het ‘vreselijk en onacceptabel’. ,,Ik ben echt zeer gechoqueerd”, laat Ollongren weten. Ze vindt het verschrikkelijk dat dit ‘in Nederland anno 2022 nog kan gebeuren’. Ze hoopt dat er snel werk gemaakt wordt van de aangiftes.
,,Dat is natuurlijk schrikken”, zegt Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg. ,,Ik denk dat we met elkaar aan een maatschappij moeten werken waar dit gewoon niet voorkomt”, zegt Helder in een eerste reactie.
Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting vindt het ‘afschuwelijk dat dit zoveel verhalen heeft losgemaakt’ bij The Voice. Maar hij benadrukt dat men niet moet ‘denken dat het alleen bij dit bedrijf is’, aldus de bewindsman. ,,Ik vrees dat het aan de orde van de dag is”, ook bij andere organisaties.
Victim blaming
John de Mols uitspraken over de slachtoffers van misstanden bij The Voice, die volgens hem eerder ‘aan de bel’ hadden kunnen trekken, hebben volgens onderwijsminister Robbert Dijkgraaf de schijn van ‘victim blaming’. Hij spoort mensen zoals De Mol aan om in hun organisatie voor een veilige werkcultuur te zorgen. Volgens de Talpa-baas was er voor de slachtoffers ‘alle mogelijkheid om aan de bel te trekken’.
De Mol concludeert dat ‘al die loketten en maatregelen kennelijk niet het gewenste effect’ hadden. ,,Het gaat er niet om dat slachtoffers heel erg hun best moeten doen om hun geluiden hoorbaar te maken”, zegt Dijkgraaf. Het gaat er volgens hem om dat de leiding ‘alert’ is op dergelijke signalen en er vervolgens naar handelt. Dijkgraaf ziet dat de #metoo-beweging nog niet voorbij is.
Sinds 2017 gebruikt men deze hashtag om verhalen over seksueel overschrijdend gedrag, vaak door personen met een hogere machtspositie, te delen. ,,Sommige mensen denken: dat hoofdstuk hebben we uit”, zegt Dijkgraaf. ,,Nou, nee dus. Het speelt nog steeds heel erg.” De minister vindt het goed als politiek Den Haag blijft benoemen dat grensoverschrijdend gedrag niet normaal is.
Reactie Yesilgöz
Justitieminister Dilan Yesilgöz deelt de mening van Uslu en vindt dat slachtoffers van seksueel misbruik zichzelf nooit iets moeten verwijten. In een reactie op het schandaal zei ze tegen de slachtoffers: ,,Het is niet jouw schuld. Het ligt nooit aan het slachtoffer.” Volgens de bewindsvrouw ‘kunnen we dat niet vaak genoeg herhalen’.
Op de The Voice-zaak zelf kan ze verder niet ingaan, zegt Yesilgöz. Ze wil politie en justitie niet voor de voeten lopen. ,,Zij moeten hun werk kunnen doen.” De Boos-documentaire heeft haar wel geraakt. ,,Ik ben er echt woedend over. Richting mannen die denken dat ze alles kunnen maken, je blijft met je tengels van meisjes en van vrouwen af”, zegt Yesilgöz verder.
Ze heeft ook geen goed woord over voor ‘mensen die het goedpraten, bagatelliseren en wegkijken‘. Het is juist belangrijk dat slachtoffers geloofd worden. ,,Neem iemand in vertrouwen, doe aangifte, weet dat je niet alleen staat”, zegt ze nog eens tegen slachtoffers.
Wetsvoorstel
Er ligt momenteel een wetsvoorstel bij de Raad van State die ervoor zorgt dat dwang, bedreiging en geweld geen voorwaarden meer zijn voor veroordeling bij een seksueel misdrijf. ,,Iemand is dan al strafbaar als-ie had kunnen weten dat iemand geen seks wilde en toch doorzette”, legt Yesilgöz uit.
Die wet is belangrijk, benadrukt ze, maar moet nog behandeld worden.,,Overal waar ik het kan versnellen, zal ik het absoluut versnellen”, belooft de bewindsvrouw.
Luister ook naar de AD Media Podcast:
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
S10 werkt 'al tijdje' aan nieuw album
S10 werkt aan een nieuw album, verklapte de zangeres vandaag bij de talkshow Khalid & Sophie op NPO 1. Daar was ze te gast om terug te blikken op haar deelname aan het Eurovisie Songfestival, dat in de nacht van zaterdag op zondag eindigde. -
Anouk en Douwe Bob in het nieuwe seizoen van Boerderij Van Dorst
Gordon, Anouk en Douwe Bob steken de handen uit de mouwen in het nieuwe seizoen van Boerderij van Dorst. Ook Hans Klok, Eva Crutzen, Froukje, Katja Schuurman, Maxim Hartman, Défano Holwijn en Hanneke Groenteman schieten te hulp, maakte BNNVARA vandaag bekend. -
Met video
Johnny Depp gebruikt interview met Twan Huys als bewijs in rechtszaak
Het interview dat Twan Huys in 2018 had met Amber Heard voor het programma RTL Late Night is gebruikt in de rechtszaak die Johnny Depp tegen zijn ex-vrouw Heard heeft aangespannen. In het gesprek zegt Heard de 7 miljoen dollar, die ze aan haar scheiding met Depp overhield, evenredig te hebben gedoneerd aan twee goede doelen. Een van die non-profitorganisaties zegt echter nooit het volledige bedrag van 3,5 miljoen dollar te hebben ontvangen, iets wat Heard tot nu toe ontkende. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
met video
Even tot hier herenigt Finkers en Kaandorp met liedje over moddergooiende Depp en Heard
Ruim dertig jaar nadat Herman Finkers en Brigitte Kaandorp samen het lied Duet zongen, zijn de twee cabaretgrootheden gisteravond weer samengebracht in Even tot hier. Op de melodie van hun liedje bezongen ze nu de toestanden tussen steracteurs Johnny Depp en Amber Heard, die momenteel lijnrecht tegenover elkaar staan in de Amerikaanse rechtbank.
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Ierse hotelier vereeuwigt Hans en Annette uit Boer zoekt Vrouw met schilderij: ‘Een eer dat ze hier waren’
In het Ierse Clifden gebeurt zelden iets groots, dus toen een Nederlandse cameraploeg met boer Hans en zijn date Annette naar het kleine dorpje afreisde voor opnames van Boer zoekt Vrouw, was hoteleigenaar Brian Hughes zo trots dat hij besloot een schilderij van zijn gasten te maken. ,,Hans en Annette hebben ons mooie landschap in the spotlight gezet in Nederland.’’