Volledig scherm
Het russische logo van The Voice Kids © Wikimedia

Russische tv schrapt uitslag The Voice Kids na winst miljonairsdochter

De Russische staatstelevisie heeft de uitslag geschrapt van een lokale versie van de talentenjacht The Voice Kids. Uit onderzoek blijkt dat er bots zijn ingezet om het resultaat te beïnvloeden. Daarom moet de finale worden overgedaan.

Over de uitslag van de talentenjacht ontstond vorige maand ophef. De dochter van popster Alsou en de Azerbeidzjaanse miljonair en zakenman Jan Abramov won met grote meerderheid, hoewel veel commentatoren haar rivalen beter vonden. De jonge winnares kreeg ruim 56 procent van de stemmen via telefoontjes en tekstberichten. Kijkers waren eveneens verbaasd toen ze hoorde dat de elfjarige Mikella Abramova het zesde seizoen van de Russische The Voice Kids won.

Experts van Group-IB hielden vervolgens het stemproces vervolgens tegen het licht. De resultaten van dat onderzoek waren zorgwekkend genoeg om de uitslag ongeldig te verklaren. Zo zou per sms een opvallend groot aantal stemmen zijn uitgebracht op een van de kandidaten.

Zo’n 300 nummers stuurden vanuit dezelfde regio meer dan 8000 tekstberichten. De gebruikte telefoons zijn inmiddels buiten gebruik. Het lijkt er ook op dat bots, computerprogramma’s die menselijke taken kunnen uitvoeren, zijn ingezet om tienduizenden keren te bellen.

De uitkomst van het onderzoek heeft in Rusland ook geleid tot hilariteit. ,,We hebben geleerd dat er geen eerlijke verkiezingen worden gehouden in Rusland’’, concludeerde de populaire blogger StalinGulag.