Een Spaanse rechtbank heeft donderdag de Colombiaanse supersterren Shakira en Carlos Vives vrijgesproken van plagiaat van hun met een Grammy bekroonde hit La Bicicleta.
Volledig scherm
Een Spaanse rechtbank heeft donderdag de Colombiaanse supersterren Shakira en Carlos Vives vrijgesproken van plagiaat van hun met een Grammy bekroonde hit La Bicicleta. © EPA

Rechtbank spreekt Shakira vrij van plagiaat

Een Spaanse rechtbank heeft donderdag de Colombiaanse supersterren Shakira en Carlos Vives vrijgesproken van plagiaat van hun met een Grammy bekroonde hit La Bicicleta. Liván Rafael Castellanos, een Cubaanse zanger die bekend staat als Liván, had beweerd dat het aanstekelijke deuntje voor een deel gekopieerd was van de melodie en tekst van zijn eigen lied Yo te quiero tanto (Ik hou zo veel van je).

De 42-jarige Shakira ontkende voor de rechter in Madrid dat ze het nummer van de Cubaanse artiest had 'gestolen'. De zangeres verklaarde dat haar nummer La Bicicleta (De Fiets) niet in dezelfde stijl is en helemaal niets te maken heeft met Yo te quiero tanto‘ van Liván.

Liván stelde in de rechtszaak dat delen van De Fiets kopieën zijn van zijn nummer dat uit 1997 stamt. Behalve Shakira klaagde hij ook Vives (57) aan, met wie Shakira het nummer La Bicicleta in 2016 zong. Het nummer is inmiddels al 1,3 miljard keer bekeken op YouTube.