Volledig scherm
Selma van Dijk. © ANP Kippa

Presentatrices ‘Hart van Nederland’ moeten stoppen

Selma van Dijk (50) en Gallyon van Vessem (50) moeten stoppen met de presentatie van Hart van Nederland. Het tweetal heeft dat eind vorige week te horen gekregen van de leiding van Talpa, waar het populaire SBS 6-programma onder valt. Bronnen melden dat aan deze site.

Beide presentatrices waren niet bereikbaar voor commentaar. Op welke termijn zij niet meer te zien zullen zijn, is nog onduidelijk. Daarover worden nog gesprekken gevoerd, eventueel met juridische bijstand. Van Vessem was in 1995, samen met Milika Peterzon, presentatrice van het eerste uur. Ze stopte daarna tussentijds een aantal jaar om in 2006 terug te keren. Selma van Dijk is er bij sinds 2003.

Het nieuws komt niet als een verrassing. Al vanaf het begin van dit kalenderjaar is het onrustig rond Hart van Nederland. In februari kreeg Piet Paulusma te horen dat zijn contract niet zou worden verlengd. De weerman stopt aan het einde van het jaar. Even werd gevreesd dat John de Mol, eigenaar van Talpa, na 6 Inside ook Hart van Nederland van de buis zou halen.

Deze zomer bleef het onrustig op en rond de redactie toen geruchten rondgingen dat de presentatrices moesten vrezen voor hun baan. Talpa reageerde toen met het bericht dat ‘onder andere meerdere screentests worden gedaan’. ,,Eén daarvan is voor Hart van Nederland. Dat daardoor onzekerheid bij collega’s ontstaat vinden we heel vervelend, maar er heeft geen besluitvorming plaatsgevonden.’’

Dat dat nu wel het geval is, wilde een woordvoerster van Talpa vandaag niet bevestigen. ,,Hart van Nederland wordt versterkt’’, zo verklaarde zij. ,,Uit onderzoek is gebleken dat het programma nog potentie heeft om te groeien. Dat betekent dat er op termijn veranderingen bij het programma zullen komen. Daarbij wordt naar alles gekeken: vorm­geving, decor, digitale omgevingen en ook naar presentatie. Hierover zijn eind vorige week met de presentatrices individuele gesprekken gevoerd en er volgen nog meer gesprekken. We hebben in vertrouwen met elkaar gesproken en aan die afspraken houden we ons.’’ 

Onze columniste Angela de Jong voelde het in februari al aan haar water. ,,Als Piet eruit moet, dan zal Hart van Nederland de volgende wel zijn”, zei ze in De Ochtend Show to go.

 1. ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’
  PREMIUM
  Carine Crutzen

  ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’

  Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.
 2. Operazanger Henk Poort scoort met metalversie Sound of Silence
  Beste Zangers

  Operazan­ger Henk Poort scoort met metalver­sie Sound of Silence

  Opera- en musicalzanger Henk Poort heeft gisteravond diepe indruk gemaakt op de kijkers van tv-programma Beste Zangers. Nightwish-zangeres Floor Jansen was de hoofdgast van de avond en daarom ging de bariton volledig uit zijn comfortzone door een metalversie te zingen van Simon & Garfunkels The Sound of Silence. Dat werd gewaardeerd in binnen- en buitenland: Poort staat op nummer 1 op iTunes en Nightwish-fans uit alle windstreken schuiven hun enthousiasme niet onder stoelen of banken op YouTube.