Matthijs van Nieuwkerk jarenlang bedonderd: ‘Cruijff zei nooit dat hij fan is van DWDD’

Een pijnlijk moment voor Matthijs van Nieuwkerk gisteravond. In het eerste seizoen van De Wereld Draait Door vertelde acteur Maarten Spanjer dat Matthijs’ grote idool Johan Cruijff fan was van zijn talkshow. Van Nieuwkerk glom van trots en maakte zelfs een enthousiast loopje langs de tafel. Gisteravond was Spanjer opnieuw te gast en bekende hij: ,,Dat verhaal was verzonnen.”

Matthijs van Nieuwkerk (59) onderbrak gisteravond het gesprek met Maarten Spanjer vanwege een persoonlijke anekdote. ,,Ik heb ook een gelukkige herinnering aan jou”, vertelde hij enthousiast. ,,Eigenlijk heb jij een ontzettend bepalende rol gespeeld in waarom ik dit zo leuk ben gaan vinden. Op een gegeven moment zeg jij dat je Johan Cruijff hebt gesproken..”

Daarop onderbrak Spanjer hem: ,,En een fietsclub!” zei hij, verwijzend naar een element uit zijn oude verhaal. Van Nieuwkerk: ,,Was dat waar?” Spanjer reageerde enigszins beschaamd: ,,Dat is niet waar.” Er volgde een lachsalvo. ,,Ik zou je zeggen Maarten: het maakt geen bal meer uit. Jij zei toen tegen mij: Johan Cruijff heeft laten weten dat hij graag naar De Wereld Draait Door kijkt. Ik was ontzettend trots en ontroerd daardoor, dat was wel echt waar. Dat heeft me net over een drempel gebracht: ik hoorde hier opeens thuis. Daarvoor was ik een amateur die maar wat probeerde en toen dacht ik: dit is misschien wel mijn stoel.”

Spanjer besloot toen het hele (echte) verhaal uit de doeken te doen. ,,Dat is dus zeg maar het voorbeeld van een leugen die de wereld vooruit helpt”, zei hij. Van Nieuwkerk bleef echter trots door vertellen. ,,Ik kwam thuis en ik heb mijn vader en moeder gebeld. Ik zei: het is toch ongelooflijk dat Johan Cruijff naar mij kijkt.”

Quote

Het is dus zeg maar het voorbeeld van een leugen die de wereld vooruit helpt

Maarten Spanjer

Verzonnen

Op aandringen van tafeldame Antoinnette Scheulderman vertelde Spanjer vervolgens dat alles in het verhaal compleet verzonnen was. ,,Er kwam iemand naar mij toe en die werkte voor de Johan Cruijff Foundation en die wilde dat ik een shirt op televisie zou laten zien als het uitkwam. Heel toevallig belt De Wereld Draait Door een week later en ik had het shirt onder de tafel. En ik wist nog niet hoe ik het moest geven. Op een gegeven moment verzon ik aan tafel de fietsclub met Johan Cruijff.”

Van Nieuwkerk kan de leugen van Spanjer inmiddels relativeren, maar stelde wel: ,,Als ik het een maand later had gehoord, was ik alsnog gestopt met het programma.” De presentator is inmiddels met het vijftiende seizoen van de succesvolle talkshow bezig, mogelijk zijn laatste. Het contract van Van Nieuwkerk loopt af en hij twijfelt of hij nog wel verder wil, vertelde hij vlak voor de start van dit seizoen.

Matthijs van Nieuwkerk
Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk © BNNVara