Lisa Loeb wint 'hoogbegaafdenprijs' Impact Award
Cabaretière, zangeres, presentatrice en schrijfster Lisa Loeb wint dit jaar de Mensa Fonds Impact Award. Deze ‘hoogbegaafdenprijs’ wint ze omdat ze ‘met humor en openheid onderwerpen als de positie van (slimme) vrouwen en geestelijke gezondheid’ bespreekbaar maakt, aldus de jury.
Loeb won in 2021 het populaire televisieprogramma De Slimste Mens. Daarin merkte zij ‘dat slim zijn voor vrouwen niet vanzelfsprekend is’. De jury waardeert met de prijs de open manier waarin ze daarmee omging in het programma. Loeb hoopt een goede ambassadeur voor hoogbegaafden en dan vooral voor hoogbegaafde vrouwen te zijn, zo reageert de ‘dankbaar en vereerde’ winnares in een verklaring.
De Impact Award wordt voor de derde keer uitgereikt. Dat gebeurt op zondag 10 april in De Balie in Amsterdam. Eerdere winnaars waren presentator Diederik Jekel en hoogleraar en tegenwoordig minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf.
Categorieën
Het Mensa Fonds reikt dit jaar voor de negende keer prijzen uit aan mensen of organisaties die het verschil maken met of voor hoogbegaafden. Dit jaar zijn er nog twee andere categorieën naast de Impact Award. Op de Uitblinker Award, voorgedragen door publiek en winnaar gekozen door de jury, maken kans: de Iraanse hoogleraar aan de TU Eindhoven Masi Mohammadi, Waag-directeur Marleen Stikker en wetenschapsredacteur van de Volkskrant George van Hal.
Hoogbegaafd de Podcast van Kristel van Eijk, de Week van de Hoogbegaafdheid van Rianne van de Ven en Sjoerd Dirk Meijer en het bedrijf De Jonge Strateeg van Robin Zwiers maken kans op de Publieks Award. De winnaar daarvan wordt via publieksstemming bepaald.
Luister ook naar de AD Media Podcast:
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Quiz
Laatste aflevering: hoeveel weet jij van Koffietijd?
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Richard Groenendijk onder genomineerden Annie M.G. Schmidtprijs
Richard Groenendijk is een van de zes kanshebbers op de Annie M.G. Schmidtprijs, de onderscheiding voor het meest indrukwekkende Nederlandse theaterlied van het jaar. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Talpa verliest rechtszaak om startprijzen radioveiling
Talpa Network heeft de rechtszaak om de startprijzen van de aankomende radioveiling verloren. Het mediabedrijf wilde de prijzen waarop de veiling van de commerciële radiofrequenties zou beginnen, omlaag krijgen. De rechtszaak vond op 11 mei achter gesloten deuren plaats in Rotterdam.
-
met video
Joop van den Ende had nog altijd goed contact met Tina Turner: ‘Haar dood is een enorme klap’
-
-
-
Musical over Rob de Nijs in 2025 naar de theaters: ‘Ongelofelijk trots en blij’
Er komt een musical over het leven van Rob de Nijs. De voorstelling wordt op dit moment ontwikkeld door producent Medialane in samenwerking met Rob en zijn vrouw Jet de Nijs. De show moet in 2025 in de theaters te zien zijn. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.