Volledig scherm
Loek Kessels. © COR DE KOCK

‘Lieve Mona’ op 87-jarige leeftijd overleden

Loek Kessels, beter bekend als ‘Lieve Mona’, is vanmiddag op 87-jarige leeftijd heengegaan. De in Landgraaf woonachtige Mona leed aan ongeneeslijke darmkanker en maakte vorige week bekend te kiezen voor euthanasie.

Haar dochter bevestigt dat Mona’s leven nu ten einde is gekomen. Mona verwierf vanaf de jaren zeventig landelijke bekendheid met haar brievenrubriek in de Story. Bijna een kwart eeuw vulde ze voor dat blad de Mona-rubriek. Ze werd een waar fenomeen en in de hoogtijdagen ontving ze meer dan 700 brieven per week. Postzakken vol vragen over abortus, overspel, drugsverslaving, familieperikelen en eenzaamheid.

,,Bij niemand terechtkunnen is echt het ergste dat er is. Het is van alle tijden”, zei ze daarover in 2006 tegen deze krant. ,,Zoals de meeste menselijke problemen. Daarom zie ik mijn leeftijd ook niet als obstakel. Zeker: er wordt in Nederland nu in het algemeen vrijer gedacht over bijvoorbeeld abortus en homoseksualiteit, maar jij zult maar net behoren tot een familie die dat streng veroordeelt. Wanneer je je verhaal niet kwijt kunt, zit je klem en wordt de last ondraaglijk.’’

Zinloos

Begin deze maand maakte Mona via Facebook bekend dat haar einde naderde. Ze had nog een operatie en chemotherapie ondergaan, maar twee weken geleden hoorde ze van de arts dat verder behandelen zinloos was geworden. Toen ze dat deelde, stroomden de reacties binnen, inmiddels staan onder het bericht ruim 2200 reacties.

Voor Kessels was Facebook een bijzonder medium geworden. Ze bouwde, zo schreef ze, een band op met mensen die ze echt kende en mensen die ze slechts via Facebook kende. ,,Een warm nest. Voor mij tenminste. Mensen die je humor, je voorkeuren delen... Mensen die via Messenger berichtjes sturen waarin lief en leed wordt gedeeld, of zomaar een spontane groet", begon ze haar verhaal.

Verdwijnen

Waarom dan dit bericht, gaf ze haar lezers alvast een voorzetje. ,,Geen leuk bericht. Maar ik wil niet zomaar ‘in de lucht’ verdwijnen zonder afscheid te nemen van al diegenen die me zo vaak een glimlach hebben bezorgd of een fijn gevoel van herkenning”, schrijft ze. Kessels vervolgde: ,,Ik ga het helaas niet meer redden. De laatste dagen ben ik in een stroomversnelling, een maalstroom terechtgekomen die alles verandert. Twee jaar heb ik gevochten tegen een ziekte, waartegen nauwelijks te vechten valt. De insiders weten het. Ik BEN een vechter. Maar nu zijn er geen opties meer.” 

Kessels, die ook misdaadboeken en kinderboeken schreef, sloot haar ingrijpende ‘afscheid’ af met een mooie boodschap. ‘Als ik er niet meer ben, als ik ben waar het leven is verstild, weet dan dat een deel van mij je nooit verlaat... Mijn onsterfelijke liefde. Het ga jullie goed. Loek.’