Volledig scherm
John Cleese. © Photo News

John Cleese maakt gehakt van 'lui, dik en bierend' publiek in België

De Britse komiek en acteur John Cleese (78) - bij het grote publiek bekend van de tv-series Monty Python's Flying Circus en Fawlty Towers -  heeft aan het einde van zijn internationale tournee de toeschouwers  in een theater in het Belgische Hasselt getypeerd als  'slechtste publiek ooit'. 

Volgens Cleese, die de afgelopen maanden door Europa trok met zijn show The Last Time To See Me Before I Die (een soms matig ontvangen programma vol  nostalgische bespiegelingen en anekdotes  van zijn carrière, red.), was het publiek in het Vlaamse Hasselt  echt niet te doen. ,,Die luie, dikke, met bier doordrenkte pseudo-Franse Belgische rotzakken in Hasselt. Het was alsof ik Moby Dick voorlas aan nomaden'', twitterde Cleese.  Vervolgens werd zijn bericht massaal van commentaren voorzien en gedeeld. De meeste reacties op de belediging van Cleese zijn positief. ,,Hilarisch'', meent iemand. Of: ,,Pech, niet alle Belgen drinken bier.'' En: ,,Bedankt John, je hebt Hasselt definitief op de wereldkaart gezet.''

De beroemde Brit deed op 30 mei dit jaar het Ethias Theater in Hasselt aan. De kans dat hij daar ooit nog op de planken zal staan, lijkt klein. Cleese is wel dik tevreden over het publiek in  Haarlem, Zwolle en Breda. En over de grens zijn Helsinki, Reykjavik, Bergen, Kopenhagen, Hamburg, Keulen, Zurich, Frankfurt, Wenen en  Zagreb zijn favorieten. 

De show The Last Time To See Me Before I Die (de laatste kans om me te zien voor ik doodga) kreeg in kranten en op sociale media de nodige kritiek voor de kiezen. Zo schreef de Volkskrant dat het programma tot in de puntjes was uitgeschreven terwijl de meeste anekdotes al eens gehoord waren in vele openbare interviews. ,,Daardoor krijgt de show, vooral in de tweede helft, een wat routineus karakter. Dat deel is ook zwakker door achterhaalde nationaliteitengrappen en het uitvoerig tonen van het matige typetje dat Cleese tien jaar geleden introduceerde: Stig Ohmquist, de organisator van de Swedish Fun Week'', zo oordeelde de krant.  Cleese gaf in totaal 35 shows. Zijn laatste was gisteren.

John Cleese on Twitter

Just finished 35th show of 35 Best audiences : Helsinki, Reykjavik, Bergen, Copenhagen, Zwolle, Hamburg, Cologne, Breda, Haarlem, Zurich, Frankfurt, Vienna and Zagreb Worst : Lazy, fat, beer-sodden, pseudo-French Belgian bastards in Hasselt Like reading Moby Dick to nomads