Chiel Montagne
Volledig scherm
Chiel Montagne © ANP Kippa

Hoe is het nu met...? Chiel Montagne

Waar zijn ze gebleven? Een BN’er die de schijnwerpers achter zich heeft gelaten, praat je in deze rubriek bij. Vandaag: Chiel Montagne (75), presentator van Op Volle Toeren met de karakteristieke snor.

Vader Abraham, De Zangeres Zonder Naam, Jacques Herb, Normaal, Henk Wijngaard. Wie traden niet ooit op in de studio van Op Volle Toeren, het muziekprogramma van de Tros? De bedenker en hét gezicht van het programma, dat aanvankelijk Op losse groeven heette, was presentator Chiel Montagne. ,,Ik weet nog dat Joop Landré, destijds de directeur van de Tros, eigenlijk geen heil zag in dit programma. Tot het al heel snel een succes werd”, kijkt Montagne, inmiddels 75 jaar, terug op de jaren 70 van de vorige eeuw toen het programma begon.

Van smartlappen tot levensliederen en later nederpop, Op Volle Toeren had ’t allemaal. Gevraagd naar de kracht van het programma, zegt Montagne: ,,De eerlijkheid van de artiesten. Mensen die met passie stonden achter wat ze deden. Nederlanders hadden behoefte aan Nederlandse muziek. Wat dat betreft mis ik zo’n programma nu wel op de televisie.”

Chiel Montagne in de zeventiger jaren
Volledig scherm
Chiel Montagne in de zeventiger jaren © ANP Kippa

Chiel Montagne begon zij carrière bij piratenzender Radio Veronica waar dj’s - bang om ontdekt te worden- kozen voor schuilnamen. Eigenlijk heet hij Bert van Rheenen. Willem van Kooten veranderde zich in Joost den Draaijer, Judith de Leeuw werd Anushka en Van Rheenen koos voor Chiel Montagne, omdat hij zo’n liefhebber was van Franse chansons. Daar werd aanvankelijk lacherig over gedaan. Met zo’n naam, sneerden ze in het mediawereldje ‘kun je nooit populair worden’. Montagne bewees het tegendeel. Toen hij overstapte van de radio naar de televisie bond hij meer dan tien jaar een miljoenenpubliek aan zich.

Montagne was niet alleen presentator. Hij produceerde muziekspecials, had een eigen geluidsstudio op Dutch Music Center (DMC) en was medeoprichter van Holland FM. Nog altijd is hij te boeken als presentator. ,,Dat vind ik nog steeds hartstikke leuk”, aldus Montagne die in goede gezondheid geniet van zijn vrije tijd. ,,Lezen, muziek luisteren en regelmatig zie ik mijn zeven kleinkinderen. Een geweldige rijkdom.”

Tot op de dag vandaag wordt hij herkend. Aan de snor. ,,Altijd leuke reacties. Wanneer kom je weer terug?, roepen ze dan.”

De Snor, Chiel Montagne heeft ‘m nog steeds. ,,Mijn handelsmerk”, lacht de presentator die in 1989 door de Snorrenclub Antwerpen tot Snor van het Jaar wordt uitgeroepen. Slechts één keer schoor hij ‘m eraf. ,,Lang geleden. Toen mijn vrouw dat zag zei ze: als ik geweten had dat je zo’n rotkop had, dan had ik je niet genomen, haha. Heb ik ‘m maar altijd laten staan. We zijn inmiddels meer dan vijftig jaar getrouwd.”