Volledig scherm
Felderhof in 1996 © ANP Kippa

Hoe is het met...? Rik Felderhof

Verdwenen BN'ersIn deze serie zoeken we BN'ers op die eens in de schijnwerpers stonden, maar nu verdwenen zijn van het podium. Vandaag: Rik Felderhof (68), voormalig televisiepresentator en nu schrijver.

Majoor Bosshardt en Herman Brood. Patty Brard en Jos Brink. Vanessa en Pim Fortuyn. Simone Kleinsma en André Hazes. Zomaar een greep uit de vele koppels die tussen 1996 en 2010 neerstreken in de luxe villa aan de Côte d'Azur. Zestien seizoenen lang nodigde Rik Felderhof wekelijks twee bekende Nederlanders uit om ze samen te brengen en te interviewen.

Volledig scherm
© RV

,,Als ik in Nederland ben, word ik er nog dagelijks over aangesproken", zegt Felderhof, die zijn zelfbedachte Villa Felderhof in 1998 bekroond zag met de Gouden Televizier Ring. ,,'We hebben er zo van genoten', hoor ik dan. Dan zeg ik: mevrouw, we hebben het met zo veel plezier gemaakt."

Na 2010 legde Rik Felderhof zich toe op het schrijven van boeken, aanvankelijk onder het pseudoniem Ravelli, de hoofdpersoon uit zijn trilogie. Het eerste deel is meer dan 150.000 keer verkocht en wordt in diverse talen vertaald. ,,Aanleiding waren de dagboeken die ik had geërfd van een oude monnik die een oplichter bleek te zijn. Zijn levensverhaal heb ik bewerkt", vertelt de geboren Amsterdammer die de naam Ravelli zeven jaar gebruikte. ,,Anders word je vergeleken met die Felderhof van televisie. Ik vond het prettig in de luwte te werken en beoordeeld te worden op de inhoud."

Frankrijk, Bonaire en Tanzania

Het tweede deel van Ravelli de Vliegenvanger verscheen anderhalf jaar terug, deel drie vorige maand. Er zijn plannen voor een film, er komen volgende zomer Ravelli-concerten en hij is bezig met een Ravelli-route door Italië, samen met de ANWB. Dus werd het tijd om zich bekend te maken, vond hij vorig jaar. ,,Ik had geen zin erover te liegen, al hou ik de naam Ravelli wel aan."

Schrijven doet Felderhof meestentijds in het buitenland, waar hij al tien jaar woont. Negen maanden van het jaar verblijft hij afwisselend in Frankrijk, op Bonaire en in Tanzania. ,,In Tanzania kijk ik vanaf mijn veranda uit op een vallei, op Bonaire zit ik op het terras van mijn balkon, luisterend naar de golfjes die tegen de oevers aan rollen. Het geeft me een heerlijke rust", glimlacht Felderhof, vader van een zoon en een dochter, maar bewust zonder relatie. ,,Ik blijf maar aan het reizen. Mijn manier van leven in Afrika én de Cariben én Frankrijk én Nederland, daar past geen vaste relatie in."

Quote

In Tanzania kijk ik vanaf mijn veranda uit op een vallei, op Bonaire zit ik op het terras van mijn balkon, luisterend naar de golfjes die tegen de oevers aan rollen