Gwyneth Paltrow
Volledig scherm
Gwyneth Paltrow © EPA

Gwyneth Paltrow betaalt boete voor misleiding met vaginale stenen

Goop, het lifestylebedrijf van Hollywoodactrice Gwyneth Paltrow (45), is een schikking van 145.000 dollar (ruim 125.000 euro) aangegaan met aanklagers in Californië. Die hadden een zaak tegen het bedrijf aangespannen vanwege het misleiden van klanten met onder meer twee eivormige stenen die, eenmaal ingebracht, de gezondheid van de vagina zouden bevorderen. 

De stenen
Volledig scherm
De stenen © Goop

De aanklacht draaide feitelijk om drie producten: de stenen en een vloeistof die helend zou werken als deze op de tong wordt gedruppeld. Op de site beweerde Goop dat de ene steen de hormoonhuishouding in balans bracht en incontinentie en verzakking van de baarmoeder tegenging, terwijl de ander vrouwen meer seksdrive en een regelmatigere menstruatie zou geven. De vloeistof hielp volgens Goop tegen depressies.

Het OM in de Amerikaanse staat begon na een groot aantal klachten een zaak tegen Goop, omdat de werking van de producten nooit zijn bewezen. Om een slepende rechtszaak af te wenden heeft Goop-baas Paltrow een schikking getroffen. De actrice, zo heeft ze in een verklaring laten weten, wil de zaak zo snel mogelijk achter zich laten. Justitie voldoet met het accepteren van de voor Amerikaanse begrippen kleine schikking aan die wens. En geeft ontevreden klanten, die niks merkten van de 'wonderbaarlijke werking' van de gepolijste vaginastenen, gelijk.

Onbetrouwbaar

Volgens het OM mag Goop de twee stenen - 66 en 55 dollar - en druppeltjes (etherische olie) blijven verkopen, maar moet duidelijker worden gesteld dat de werking niet zeker is. ,,De gezondheidsclaims die Goop bij deze producten stelt, worden niet ondersteund door bekwame en betrouwbare wetenschap", aldus de openbaar aanklager. Goop moet naast de schadeclaim ook geld aan consumenten teruggeven als ze niet tevreden zijn over de producten. Het bedrijf heeft inmiddels laten weten het oneens te zijn met de uitspraak van de rechter. Desondanks gaat het wel akkoord met de voorgestelde schikking. De drie producten zijn nog steeds te bestellen op de site. 

De stenen zouden, aldus Goop, hun oorsprong in China hebben waar ze eeuwen geleden al werden gebruikt door prostituees en keizerinnen vanwege de heilzame werking op de gezondheid van de vagina en het trainen van spieren. Zeven jaar geleden besloot yogalerares en therapeute Shiva Rose - een vriendin van Gwyneth Paltrow - na onderzoek de raadselachtige stenen weer op de markt te brengen.  Volgens Rose en Paltrow zijn de stenen 'absoluut ongevaarlijk' en kun je ze nooit verliezen of kwijtraken.