Volledig scherm
Emma Wortelboer (22) © BNNVARA

Emma Wortelboer deelt punten uit tijdens finale Songfestival: ‘Niet normaal!’

Iedereen let vanavond tijdens de finale van het songfestival natuurlijk op Duncan Laurence, maar ook een andere Nederlandse kan de show stelen. De uit Manderveen afkomstige Emma Wortelboer (22) deelt namens Nederland de punten uit. Een droom die uitkomt.

1. Het is bijna zo ver Emma! Hoe heb je donderdag eerst naar de halve finale gekeken?
"Met heel veel spanning, toch wel. Voor heel Nederland was het een zekerheidje dat Duncan de finale zou halen, maar je moet het toch maar even doen. Toen het verlossende woord kwam dat 'we' naar de finale gingen, dacht ik wel: nu gaat het gebeuren. Het begin van Duncans optreden vond ik een beetje twijfelend, maar de rest van het liedje was echt grandioos. Een geweldig einde en visueel is het echt een feestje."

Volledig scherm
Emma Wortelboer (22) uit Manderveen deelt zaterdagavond de punten uit in de grote finale van het Songfestival © BNNVARA

2. En nu op naar de puntenverdeling van vanavond. Ben je al een beetje zenuwachtig?
"Wel een beetje, maar vooral of Duncan gaat winnen of niet. Ik denk dat de meeste spanning voor mij pas komt als ik echt in de studio sta. Je hebt een publiek van potentieel 300 miljoen mensen, maar ik sta in mijn eentje voor een cameraman. Daar merk je dus niet zo heel veel van. Het is vooral een gek gevoel dat het nu zover is. Dat ik de punten ga geven bij het Songfestival.”

3. Daar ging onder de noemer #EMMAdouzepoints een hele campagne aan vooraf. Had je ooit gedacht dat dit zou lukken?
"Nee, echt niet. Ik begon die actie echt een beetje als bluf. Kan nooit kwaad toch? Tot ik ineens een mailtje kreeg dat ik het mocht doen. Niet normaal en het komt nu wel heel dichtbij. Mijn droom was vroeger om écht het Songfestival te presenteren. Maar voordat het in Nederland wordt gehouden, moeten we het Songfestival eerst winnen. Dus de puntentelling was het hoogst haalbare. En dat is gewoon gelukt!"

4. En nu vol in de repetities en het uitzoeken van de outfit?
"Ja, nu gaat het echt beginnen. De outfit heb ik al uitgezocht. Gewoon iets wat ik zelf wil en waar ik me fijn in voel. Nee, zeker geen jurk. Meer iets Spice Girl-achtigs. Ik weet al wel ongeveer wat ik ga zeggen tijdens de puntenverdeling. Maar je hebt heel weinig tijd. Het komt er vooral op neer dat je een land 12 punten geeft en de anderen bedankt. Maar ik ga er zeker mijn eigen draai aangeven. Of ik er een Twents woordje in kan verwerken? Haha, dat verstaat de helft van Nederland al niet, laat staan heel Europa. En mijn Twents is ook niet zo heel sterk."

5. De vraag die iedereen bezighoudt is natuurlijk: gaat Duncan Laurence het Songfestival winnen?
"Ik hoop natuurlijk op winst, maar ik durf dat niet hardop uit te spreken hoor. Dan ben ik bang dat ik het jinx: dat het daardoor juist niét lukt en heel Nederland teleurgesteld is. Want met een tweede plek neemt volgens mij niemand meer genoegen. Wat mij betreft heeft Duncan sowieso gewonnen. Hoeveel hype er dit jaar is rondom het Songfestival, dat is echt niet normaal. En ja, als Nederland wint mogen we het volgend jaar eindelijk hier presenteren. Dan gooi ik zeker wel weer een balletje op om daar ook iets te mogen doen. Al is het maar in de green room."

Bekijk hieronder alle video's van het Songfestival:

  1. Onbegrip over DWDD-betoog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Onbegrip over DWDD-be­toog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Komende week is het precies 25 jaar geleden dat de legendarische serie Friends begon; reden genoeg voor De Wereld Draait Door om aandacht te besteden aan de reeks. Adra Kaya van Yung DWDD ging langs bij mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht en die stelde dat Friends in 2019 niet meer kan. Op sociale media heerst veel onbegrip over zijn betoog: ‘Heeft deze vent überhaupt ooit Friends gekeken?’