Volledig scherm
Journalisten van de New York Times Jodi Kantor en Megan Twohey (links) reageren op de bekendmaking van de Pulitzerprijs. © REUTERS

Berichtgeving over Harvey Weinstein beloond met Pulitzerprijs

De New York Times en de New Yorker hebben samen een Pulitzerprijs gekregen voor hun berichtgeving over filmbaas Harvey Weinstein. De krant en het tijdschrift kregen de prijs in de categorie 'openbare dienst', de meest prestigieuze categorie. 

De redacties schreven als eerste over het uitgebreide systeem van seksuele intimidatie dat de machtige filmbaas had opgezet. De Times viel, samen met The Washington Post, ook in de prijzen voor de berichtgeving over de banden tussen Rusland en de entourage van president Donald Trump.

Val van machtige mannen

Volledig scherm
Harvey Weinstein © AFP

De berichtgeving over Weinstein leidde uiteindelijk tot de neergang van verschillende machtige mannen in Hollywood, politiek, media en technologie.

Ook het onderzoek van de Washington Post naar de Republikeinse kandidaat voor de senaat Roy Moore werd bekroond. De journalisten ontdekten dat de Republikein verschillende vrouwen, de jongste amper 14, had betast.

Reuters sleepte de Pulitzer voor Internationale Reportages in de wacht, voor het werk over de 'war on drugs' van de Filipijnse president Duterte.

Kendrick Lamar

De opvallendste winnaar werd Kendrick Lamar, die als eerste rapper een Pulitzer voor muziek won voor zijn album Damn. Die Pulitzer wordt uitgereikt sinds de jaren 40, en ging in het verleden altijd naar klassieke muziek of jazz. 

Lamars vierde studioalbum is volgens Dana Canedy, de voorzitter van de Pulitzerprijzen, 'een virtuoze verzameling van liedjes'. Hij werd verder geprezen vanwege zijn uitgesproken live-optredens en zijn mix van hiphop, gesproken woord, jazz, soul, funk, poëzie en Afrikaanse klanken'.

De Pulitzerprijzen werden al voor de 102de keer uitgereikt. Dit jaar werden de prijzen verdeeld over veertien journalistieke categorieën en zeven categorieën binnen literatuur, drama en muziek. Winnaars krijgen een oorkonde en 10.000 dollar (8.000 euro) aan prijzengeld.

Volledig scherm
Kendrick Lamar © EPA
  1. Internationale reacties op Duncans Arcade: ‘Supermooie vocalen én prachtige billen’
    video

    Internatio­na­le reacties op Duncans Arcade: ‘Supermooie vocalen én prachtige billen’

    Eurovisie Songfestival-deelnemer Duncan Laurence (24) wordt door internationale bookmakers al ruim twee weken getipt als winnaar van het liedjesfestijn, in mei in de Israëlische stad Tel Aviv. Zijn intieme ballade Arcade valt ook in de smaak bij verstokte fans van het festival. Op YouTube staan tientallen, vooral buitenlandse reactievideo’s, waarin de Nederlandse inzending de hemel in wordt geprezen.