Volledig scherm
Delphine Boël vecht nog steeds voor erkenning. De Belgische oud-vorst zou een affaire met haar moeder hebben gehad. © photo news

Belgische 'koningsdochter' strijdt door voor erkenning

Een kleine overwinning voor jonkvrouw Delphine Boël. De vermeende buitenechtelijke dochter van de voormalige Belgische koning Albert II mag van het hof verder met haar strijd voor erkenning. Het uiteindelijke doel van de 'koningsdochter': de 81-jarige oud-vorst een DNA-test laten ondergaan om te bewijzen dat hij haar biologische vader is.

Volledig scherm
Delphine Boël wil dat Albert II een DNA-test ondergaat. © ANP

Volgens het Grondwettelijk Hof in Brussel is het recht van Boël om haar echte vader te kennen in beginsel belangrijker dan rust in de koninklijke familie.

Genetisch materiaal
De 47-jarige kunstenares begon in 2013 een rechtszaak voor erkenning als wettelijke dochter van de voormalige Belgische vorst. Eerder DNA-onderzoek toonde aan dat de Waalse industrieel Boël, waar ze door is opgevoed, niet haar biologische vader is. Hij geeft dit ook zelf toe. Boël wilde dat meerdere leden van het Belgische koningshuis een DNA-test ondergingen, maar kreeg telkens nul op rekest. Zo weigerde Prins Laurent, zoon van oud-vorst Albert II, zijn genetische materiaal af te staan.

Delphine Boël probeerde op verschillende manieren haar gelijk te krijgen. ,,Maar na al die jaren bots ik nog altijd op een muur van onbegrip'', zei ze eerder in een interview met VTM. ,,Ik heb brieven geschreven en veel mensen hebben geprobeerd om me te helpen. Godsdienstige figuren, politici, vrienden. Veel mensen probeerden om me in contact te brengen met Albert, maar dat is op niets uitgedraaid."

Affaire

Volledig scherm
Albert wil niets van zijn vermeende buitenechtelijke dochter weten. © ANP

Delphine Boël onthulde in 1999 in een boek dat dat zij de buitenechtelijke dochter van de oud-koning en barones Sybille de Selys Longchamps zou zijn.

Albert en Sybille hadden tussen 1966 en 1982 een affaire, beweert Boël. In zijn kersttoespraak van 1999 erkende Albert dat zijn vrouw en hij in het verleden huwelijksproblemen hadden - naar verluidt wilde hij scheiden en bij Sybille intrekken maar broer koning Boudewijn stak daar een stokje voor. Twee jaar later verbrak Albert alle contact met Delphine.

Overigens, volgens Belgische experts, is de kans klein dat Delphine ooit werkelijk erkend wordt. Ook al wordt haar eis toegewezen; niemand kan worden verplicht om DNA af te staan.