Volledig scherm
Een van de inzendingen van het huidige Songfestival: KEiiNO © ANP

Amerika krijgt eigen songfestival in 2021

Amerika krijgt over twee jaar mogelijk een eigen songfestival. De organisatie van het Eurovisiesongfestival, de European Broadcasting Union (EBU), heeft met het productiebedrijf Brain Academy een intentieovereenkomst getekend om een show voor de Amerikaanse markt te ontwikkelen. Doel is om het allereerste Amerikaanse songfestival in 2021 uit te zenden.

,,Al meer dan zes decennia brengt het Eurovisiesongfestival, dat wordt aangedreven door de publieke omroepen, het publiek samen met zijn waarden van diversiteit, universaliteit en inclusiviteit", laat songfestivalbaas Jon Ola Sand weten. ,,Het blijft een uniek evenement in meer dan veertig concurrerende landen met bijna 200 miljoen kijkers. Het is tijd om met het merk Eurovisie nog meer kijkers te bereiken. Dat is een onderdeel van de strategie van de EBU."

Brain Academy is onderdeel van de Nordic Entertainment Group (NENT). ,,De timing is perfect. Buiten de sport is het Eurovisiesongfestival het grootste tv-programma ter wereld, het verenigt een continent en iedereen mag stemmen", zegt topman Peter Settman van het bedrijf. ,,We kunnen niet wachten om deze prachtige wedstrijd te introduceren op de grootste tv-markt ter wereld. Het televisie- en videopubliek wordt elk jaar groter, dus dit is het perfecte moment om dit spannende programma aan het Amerikaanse publiek te laten zien".

Het eerste Eurovisiesongfestival werd in 1956 gehouden met als doel landen te verenigen en nieuwe technologieën te ontwikkelen. Sindsdien hebben vijftig landen deelgenomen aan de internationale wedstrijd. Nederland doet dit jaar voor de zestigste keer mee.

 1. HBO en Jacksons blijven vechten over documentaire Leaving Neverland

  HBO en Jacksons blijven vechten over documentai­re Leaving Neverland

  Zender HBO en de nabestaanden van Michael Jackson blijven maar ruziën om de documentaire Leaving Neverland. De Jacksons stapten eerder dit jaar rond het verschijnen van de film, waarin de 'King of Pop' wordt beschuldigd van seksueel misbruik, naar de rechter en nu heeft HBO een nieuwe motie ingediend om de zaak te verwerpen. Dat meldt Variety. Eerder deed de zender al een poging om de zaak niet te laten voorkomen, maar dat verzoek werd afgewezen.
 2. De meest memorabele sterfscènes uit Tarantino-films op een rijtje
  582 doden

  De meest memorabele sterfscè­nes uit Tarantino-films op een rijtje

  Regisseur Quentin Tarantino (56) staat niet bepaald gekend om zijn lieflijke romantische komedies, maar eerder om snoeiharde gangsterfilms - zij het boordevol humor - waarin het bloed over het scherm spat. Ter ere van Tarantino’s nieuwste rolprent, Once Upon A Time In Hollywood, zetten we we nog eens zijn bloederigste scènes op een rijtje. We selecteren slechts één scène per reeds uitgebrachte film en sorteren we de lijst op de hoeveelheid doden per film.