Volledig scherm
PREMIUM
Het wassen beeld van Rembrandt van Madame Tussauds tijdens de opbouw van de tentoonstelling Discover Rembrandt. © ANP

Al het werk van Rembrandt verzameld, zonder een spatje verf

Alle schilderijen van Rembrandt zijn te zien in de RAI op de tentoonstelling Discover Rembrandt - His life and all his paintings. Het is geen grap en toch is het niet waar; het zijn reproducties.

Alle schilderijen van Rembrandt bij elkaar in één ruimte? Het zou een utopie zijn. Organisatorisch én verzekeringstechnisch zal zo’n droomexpositie nooit kunnen worden gerealiseerd.

Toch hangen ter gelegenheid van Rembrandts 350ste sterfjaar alle schilderijen die Rembrandt vervaardigde bij elkaar in een grote ruimte van de RAI in Amsterdam. Alleen gaat het, zoals de bezoeker zich hopelijk zal realiseren, niet om de echte doeken, maar om reproducties. ‘Digitaal gerestaureerd alsof ze zojuist Rembrandts atelier hebben verlaten,’ zoals de organisator, het organisatie- en adviesbureau Onderneming & Kunst (in samenwerking met Stabilo International en de RAI) laat weten. En op ware grootte.

Zo is De Nachtwacht in zijn oorspronkelijke staat gereproduceerd, dus inclusief de in 1715 afgesneden delen (omdat het anders niet in het stadhuis - nu het Koninklijk Paleis op de Dam - paste). Ook zijn twee gestolen Rembrandts, die nog niet terecht zijn, op de chronologisch opgezette tentoonstelling te zien.