Volledig scherm
© Charles Sykes/Invision/AP

Actrice en modeontwerpster Gloria Vanderbilt (95) overleden

De Amerikaanse kunstenares, actrice en modeontwerpster Gloria Vanderbilt is op 95-jarige leeftijd overleden. Ze stierf thuis in het bijzijn van vrienden en familie, bericht CNN.

De zoon van Vanderbilt, CNN-presentator Anderson Cooper, stelde dat zijn moeder hield van het leven. ,,Ze was een schilder, een schrijver en een designer, maar ook een uitzonderlijke moeder, echtgenote en vriendin’’, meldde hij volgens de nieuwszender. ,,Ze was 95 jaar. Maar iedereen uit haar omgeving zou je vertellen dat ze de jongste, coolste en meest moderne persoon was die ze kennen.’’ Maar het was volgens Cooper ook genoeg geweest. „Ze was klaar. Ze was klaar om te gaan”, vertelde de journalist aan de kijkers. „Ze is gestorven op de manier die ze wilde.”

Vanderbilt was een nazaat van de steenrijke magnaat Cornelius Vanderbilt. Haar vader Reginald Claypoole Vanderbilt overleed toen ze twee jaar oud was. Later volgde een juridische strijd over de voogdij tussen haar moeder en de zus van haar vader. Die trok uiteindelijk aan het langste eind.

Gloria kreeg al op jonge leeftijd veel aandacht in de media. ,,Ze probeerde als tiener de schijnwerpers te vermijden, maar journalisten en cameramensen volgden haar overal’’, zei haar zoon Anderson. Vanderbilt trouwde uiteindelijk vier keer en had daarnaast ook een behoorlijke lijst minnaars, waaronder Marlon Brando, Frank Sinatra, Howard Hughes en Roald Dahl.

Volledig scherm
© AP
  1. BBC bedolven onder de haatreacties na tv-show met mannelijk danspaar

    BBC bedolven onder de haatreac­ties na tv-show met mannelijk danspaar

    De BBC heeft bijna 200 brieven gekregen van kijkers die zich groen en geel ergerden aan het optreden van twee dansende mannen in het populaire tv-programma Strictly Come Dancing, een variant van Dancing With The Stars. Volgens de Britse omroep, die eens per twee weken het aantal schriftelijke reacties op programma's en de aard daarvan naar buiten brengt, stond in het merendeel van de ‘homofobe’ klaagepistels dat de intieme dans van Johannes Radebe en Graziano Di Prima ‘aanstootgevend’ was.