Volledig scherm
Re-integratiebedrijf De Zuidhoek. © Dirk-Jan Gjeltema

Zuidhoek Zierikzee biedt financiële zorgen het hoofd

ZIERIKZEE - De Zuidhoek in Zierikzee staat voor een flinke uitdaging. Het Schouwse werkvoorzieningsbedrijf moet zich in een periode van bezuinigingen zien om te vormen van een productiebedrijf naar een mensontwikkelbedrijf. De gemeente maakt zich zorgen, zo valt uit de gemeentebegroting op te maken.

Als de bezuinigingen doorgaan en De Zuidhoek daar in zijn transformatieplan geen antwoord op vindt, dreigt voor 2020 een jaarlijks tekort van 1,1 miljoen euro. Maar volgens Zuidhoekdirecteur Jos Rijk wordt de soep nooit zo heet gegeten als zij wordt opgediend. "De gemeente gaat uit van het meest tegenvallende scenario. Dat moet ze ook doen. Maar ik ga ervan uit dat het anders wordt. We staan wél voor een uitdaging."

De directeur vat de zorgen van De Zuidhoek bondig samen: "De subsidie per arbeidsplaats wordt verlaagd. Bovendien komen er sinds januari 2015 geen mensen meer bij. We hebben dus een prijsdaling en een volumedaling." Volgens Rijk komt het uiteindelijk wel goed. "Dat er, zoals in de gemeentebegroting staat, nog geen transformatieplan is, wil niet zeggen dat er niets gebeurt. We staan aan de vooravond van een paar veranderingen. Een beweging van binnen naar buiten. Maar ik moet die eerst aan ondernemingsraad en bestuur voorleggen, voordat ik er meer over vertel."