Volledig scherm
ZSC'62 - FC de Westhoek © PZC

ZSC'62 stilt de storm: ‘Wij hebben een vriendenploeg en gaan dit lijfsbehoud goed vieren’

VIDEORENESSE - Met krachtige wind mee stelde ZSC’62 zaterdagmiddag in Renesse snel orde op zaken. Geen moment zag het er in de degradatie-promotiewedstrijd tegen FC De Westhoek naar uit dat de ploeg uit Scharendijke in gevaar zou komen. Zeker niet toen De Westhoek bij een 2-0 achterstand ook nog een penalty miste. ,,Eerlijk gezegd waren we heel de week overtuigd van winst.”

Het duel op het ‘neutrale’ sportpark Laône werd eigenlijk al voor de wedstrijd beslist. De vuurwerkrook was nog niet opgetrokken, het knalwerk niet gestild of de toss werd gewonnen door ZSC’62. ,,Ik wilde de eerste helft per se met wind mee voetballen”, zei trainer John Tahapary. Met windkracht 8 in de rug was de start stormachtig. In de vierde minuut knalde Jos Erades op prachtige wijze de bal achter Westhoek-keeper Swen Monster. Enkele minuten later kreeg Erades een nog betere kans, maar dat schot vloog over. Kort daarna raakte hij de kruising. De toon was gezet.

In aanloop naar de wedstrijd toe plaatste ZSC-speler Barry van der Stel een YouTube-filmpje om de rivaliteit op te poken. Rondom de wedstrijd was dat met vuurwerk, kreten en Westhoek-spandoeken (‘van niet willen fuseren, naar wanpresteren’) goed te merken. In de wedstrijd liet de goed leidende scheidsrechter het geen schoppartij worden. Bij een forse overtreding moest de boosdoener verplicht een handje geven. Net op het moment dat FC De Westhoek meer druk ging zetten, kwam ZSC’62 op ruimere voorsprong. ‘Mag ik hem al nemen’, vroeg Mike de Voogd de scheidsrechter. Monster was bij de vrije trap nog zijn muurtje aan het neerzetten. Ja, knikte de man in het zwart. Snel geschoten. Over de halve muur heen. 2-0 voor Scharendijke.

Tekst gaat verder onder video

,,Daar zie je misschien wel de slimmigheid van een derdeklasser”, becommentarieerde Van der Stel na afloop. Het verzet uit Burgh-Haamstede was nog niet gebroken. ZSC-verdediger Justin Vaane had het moeilijk met de druistige Andres Jonker. Via een penalty een kwartier na rust kon De Westhoek dan eindelijk echt terug in de wedstrijd komen. Dennis Schuitenmaker schoot slap in. Een makkelijke prooi voor Monster. De wedstrijd kwam even stil te liggen, omdat er nergens in Renesse reserveballen waren te vinden. Zeshonderd man langs de kant, geen extra ballen.

In een uitbraak in de 73e minuut was het uitgerekend Van der Stel die de wedstrijd definitief besliste. De schuiver in de hoek van Lennart Padmos, kort erna, liet De Westhoek tegen beter weten in hopen op meer. Enkele minuten later lag de bal al weer aan de andere kant op de stip. Deze penalty werd wel benut. Mark Provoost zette de eindstand op 4-1. ZSC’62 blijft derdeklasser, FC De Westhoek vierdeklasser.

,,Appeltje-eitje”, lacht Tahapary na afloop als hij de felicitaties van een bekende in ontvangst neemt. ,,De Westhoek heeft een redelijk ploegje, maar je ziet dat wij meer kwaliteit hebben en in de derde klasse meer van dit soort potjes hebben gespeeld. Ik heb de jongens gezegd hun kop erbij te houden, dat deden ze.” Van der Stel: ,,Dat filmpje heeft gemotiveerd. Eerlijk gezegd waren wij heel de week al overtuigd van winst. Wij hebben een vriendenploeg en gaan dit lijfsbehoud goed vieren.”

Het vizier staat bij ZSC’62 op volgend seizoen. Tahapary wil met een selectie van 18 man gaan werken. Er komen zeker vier nieuwe aanwinsten. Zo zijn Ralph van Gent (De Fendert) en Danny Erkelens (MZC’11) al vastgelegd. Bij FC De Westhoek vertrekt Gijs van Duijvenbode, die vroeg werd gewisseld zaterdag, naar MZC.        

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement