Volledig scherm
© Thinkstock

Zonnepark Bruinisse ligt stil, wake-up call van ontwikkelaar

Bruinisse – Het plan voor een zonnepark van ongeveer 12.000 panelen op een braakliggend stuk grond aan de Langeweg in Bruinisse is stil gevallen. De omgevingsvisie is nog niet vastgesteld. Ontwikkelaar Hans Huizer wil juist nu doorpakken.

Voor de ontwikkeling van het zonnepark op 4,9 hectare grond aan de Langeweg is ontwikkelaar Hans Huizer langs geweest bij de gemeente Schouwen-Duiveland. Hij kocht het perceel jaren geleden om er in de toekomst bijvoorbeeld huizen op te kunnen bouwen. ,,Die vraag is er in Bruinisse. We houden het perceel bij om verwaarlozing te voorkomen. Ik heb ook met de dorpsraad contact gehad over het landschappelijk inpassen van een zonnepark en hoe bewoners van Bruinisse daarbij mee kunnen doen. Dat gaat om een redelijk nieuwe insteek.”

Investeren

Inwoners van Bruinisse krijgen de mogelijkheid een zonnepanelensysteem op hun dak aan te laten brengen, zonder eerst te hoeven investeren. Er wordt pas een maandelijkse vergoeding gevraagd voor het systeem als de besparing op de energienota al is verkregen. ,,Je hoeft niet mee te doen, het kan. Ik snap dat niet alle bewoners hier direct voor staan te springen. Maar de reacties zijn tot nu toe redelijk positief”, aldus Huizer. In een brief aan de gemeenteraad berekent hij dat de energiekosten met ongeveer 21 tot 28% per jaar, afhankelijk van het aantal geplaatste panelen, omlaag gaan. ,,Met deze participatiemogelijkheid willen wij draagvlak creëren voor het zonnepark aan de Langeweg.”

De gemeente wil pas inhoudelijk op het plan ingaan als de omgevingsvisie is vastgesteld. Dat zou in mei gebeuren. De omgevingsvisie buitengebied biedt ruimte voor zonnepanelen, zelfs op het water. Vanwege de onduidelijkheid over de precieze invulling van zonneparken heeft de gemeenteraad de concept-visie teruggestuurd naar het college. Het plan in Bruinisse is niet het enige dat wacht op groen licht. 

De ontwikkelaar trekt nu aan de bel, omdat er geen beroep gedaan kan worden op de inmiddels verstreken najaarsronde voor subsidies. ,,Ik snap dat alle partijen, zoals de provincie, er over nadenken, maar vind het jammer dat de gemeente nog geen mening wil vormen over mijn initiatief. Daardoor staat het project nu stil. Ik wil dit project niet laten verzanden, nu iedereen er positief over is. Een week na mijn brief kreeg ik van de gemeente een schrijven terug dat ze het plan in behandeling hebben en gaan oppakken. Ik sta inmiddels in de startblokken.”

Ontwikkelingsmaatschappij Bijdorp uit Barendrecht is ook de partij achter het nieuwe multifunctionele zorgcentrum, de bibliotheek en 13 levensloop bestendige woningen in de kern van Bruinisse. Dat plan loopt wel. De verwachting is dat daarvoor na de zomer een vergunningaanvraag wordt ingediend. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement