Volledig scherm
De Nationale sportweek werd in s-Gravenpolder afgetrapt met een sport-en spelstuifin voor kinderen met oa: klimmen en klauteren. © Marcelle Davidse

Zoektocht naar nieuwe sporters op het Havenplein

ZIERIKZEE - Er speelde zich zaterdag een beweeglijk tafereel af op het Havenplein in Zierikzee. In de nazomerzon probeerden tientallen kinderen een sport uit. Keuze te over: van dansende majorettes met pompons tot fanatieke kickboksers en durfals op een heuse klimwand. Het was de aftrap van de Nationale Sportweek op Schouwen-Duivenland. Voor de vierde keer doet de gemeente mee aan dit landelijke initiatief, dat tot 24 september duurt.

Vijftien verenigen en beweegaanbieders openen deze week hun deuren. Zo willen zij laten zien hoe divers het aanbod in hun regio is. En belangrijker nog, nieuwe leden werven. Zowel kinderen als volwassenen. Volgens Anouk Dalebout van SMWO hebben veel inwoners namelijk geen idee van wat er allemaal te doen is op het eiland. “Veel mensen hebben het te druk om uit te zoeken welke sport geschikt is voor henzelf en voor de kinderen. En als die tijd er wel is, weten ze vaak niet waar ze naartoe moeten.”

Er is een maatschappelijk belang: “Bewegen is belangrijk en vooral erg leuk. Voor wie jong begint, wordt sporten iets vanzelfsprekends, iets dat je blijft doen.” Er zijn volgens Dalebout specifieke groepen die best wel wat meer zouden mogen bewegen. “Veel verenigingen verliezen jonge leden zodra die van de basisschool naar de middelbare gaan. Ze krijgen bijbaantjes en maken geen tijd meer vrij. Wij wijzen ze met de Sportweek op minder ‘standaard’ vormen van sport, zoals het populaire bootcamp en freerunnen. Dat zien ze op tv, dat doen BN’ers, dat werkt vaak wel.” Ook bij scholieren in 3 en 4 mavo en moeders valt winst te behalen.

Een andere sport die aanslaat is kickbocksen. Frederic Mulder van Team Zeltech in Zierikzee staat op het Havenplein. “De afgelopen jaren zagen we onze klassen verdubbelen van 15 tot dertig deelnemers, maar nog steeds doe ik altijd mee aan dit soort demonstraties. De mensen komen tenslotte niet vanzelf. Wie kickboksen niet direct overweegt, maar wel nieuwsgierig is, kan het gewoon uitproberen. Het levert altijd wel nieuwe leden op.”
Annet van der Weele van Majorettevereniging Apollonia in Brouwershaven deelt Mulders enthousiasme. “Wij willen vooral van het oubollige imago van majorette af. Tegenwoordig dansen de meiden op hippe, moderne muziek die ze zelf uitkiezen. Het is al lang niet meer alleen maar voor de fanfare uitlopen. Dat laten we hier zien.”

  1. 'Capelle bestaat eigenlijk niet meer'
    buurten

    'Capelle bestaat eigenlijk niet meer'

    Aan het begin van de Zwanenburgseweg staat een bord dat het gehucht aangeeft. En verderop, pas voorbij nummer 17, staat het einde van het Schouwse plaatsje dat tegen Ouwerkerk aanleunt, aangegeven. De woning van Piet Geluk op nummer 11 staat daartussen, maar in feite woont hij 'buiten het dorp', zoals hij dat noemt. Capelle ligt aan het begin van de weg, aan een zijtak van de Zwanenburgseweg. Een bord met 'begraafplaats' leid je erheen. In het boekje Nieuwerkerk in oude ansichtkaarten van C.P. Pols wordt ook Capelle genoemd. Want het gehucht hoort bij Nieuwerkerk. Er stond in 1304 een kapel en in 1753 bestond de buurtschap uit 14 huizen en 11 hofsteden, valt er te lezen. Het was een aparte heerlijkheid die een van de vier bannen van de polder van Duiveland besloeg. De ban was 687 gemeten en 120 roeden groot.