Volledig scherm
Wethouder Ankie Smit (l) ging vrijdag langs bij Luuk van der Werf en Yolande Paling om hen te feliciteren met de 1250-ste aanmelding voor de landelijke duurzame huizenroute die in november wordt gehouden. Dit voorjaar komt er een extra ronde langs huizen met warmtepompen. © Dirk Jan Gjeltema

Zo kan je ook duurzaam wonen in een monumentpand in hartje Zierikzee

ZIERIKZEE - Het was even bijschakelen deze winter, moet Luuk van der Werf toegeven. De warmtepomp op het dak schoot in de vrieskou tekort om de monumentale woning aan het Zierikzeese Havenpark op een comfortabele temperatuur te krijgen. De infraroodlamp boven de bank maakte het net even behaaglijker. ,,Maar wel een energiezuinige”, glimlacht hij.

Het huis van Van der Werf en zijn partner Yolande Paling is nummer 1.250 op het landelijke ervaringsplatform duurzaam wonen. Ze willen de buitenwereld graag laten zien hoe je een oud huis ook klimaatneutraal kunt krijgen en de energiekosten nagenoeg tot nul zijn te reduceren. ,,Om te beginnen moet je een huis kopen dat niet groter dan nodig is”, vertelt Van der Werf. ,,Dat van ons is 3,5 tot 4 meter breed en 17 meter lang. De zijmuren delen we met de buren, dus dat scheelt in isolatie. De gevels en het dak zijn geïsoleerd met hennepwol. Je kan ook wel glas- of steenwol gebruiken, maar de productie van dat materiaal vergt ook veel energie. Niet echt duurzaam dus.”

Van der Werf en Paling kopen hun elektriciteit in van windmolens en een zonnepark in de omgeving.  De gasmeter is de deur uit gedaan. Op die plek zit nu een hangslot. Het ervaringsplatform is te raadplegen via de site duurzamehuizenroute.nl.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement