De fuiken worden in het water geplaatst.
Volledig scherm
De fuiken worden in het water geplaatst. © Wageningen Marine Research

Zijn schorren bij Oosterschelde goede viskraamkamers?

SINT-ANNALAND – Onderzoekers Ingrid Tulp en Ingeborg Mulder van Wageningen Marine Research (WUR) hebben fuiken uitgezet bij Sint-Annaland en Rammegors. Er wordt gekeken of schorren (kwelders) goede kraamkamers en foerageergebieden kunnen zijn voor jonge vis.

Om de kustlijn te beschermen en het water beter te kunnen vasthouden worden schorren en slikken hersteld of zelfs weer aangelegd. Een kunstmatig aangelegde schor verschilt van een natuurlijke schor. Hoe precies is nog onduidelijk. ,,Vooral omtrent het opgroeien en het zoeken en vinden van voedsel voor jonge vis. Om meer inzicht in te krijgen doen we aan visbemonsteringen in de Oosterschelde. Zowel in een natuurlijk (Sint-Annaland) als een kunstmatig aangelegd schor (Rammegors). We onderzoeken hoe en welke vis gebruik maken van deze gebieden”, zegt Mulder.

In Rammegors wordt onder andere gekeken naar de ontwikkeling van bodemdieren en vegetatie. Informatie kan gelinkt worden aan visonderzoek, waardoor een beeld ontstaat van de totale biodiversiteit. En hoe die zich ontwikkelt, nadat een gebied is hersteld of heraangelegd. Sint-Annaland ligt vlakbij Rammegors en vormt een goede vergelijking. 

Tot en met september wordt een aantal keren in beide gebieden gekeken welke vissen het gebied gebruiken. Door de seizoenen heen. Er wordt gekeken naar vissen in de fuiken en er wordt met een zegen gewerkt. Een zegen is een net dat over de bodem wordt voortgetrokken. Bijvoorbeeld door een geul, waarbij vis met een omtrekkende beweging wordt ingesloten. De fuiken worden geplaatst tijdens laagwater en twee getijcyclussen later opgehaald. Daarnaast worden tijdens laagwater ook een aantal ‘zegentrekken’ uitgevoerd. ,,Met de onderzoekresultaten zouden kunstmatig aangelegde schorren voor vis beter ingericht kunnen worden”, aldus Mulder. Dit najaar wordt door WUR en Rijkswaterstaat vergelijkend onderzoek gedaan in de Westerschelde.

  1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
    PREMIUM
    update: met video

    Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

    SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”