Volledig scherm
Hester Loeff met de tand. © Dirk-Jan Gjeltema

Zierikzeese vindt nijlpaardkies bij Kaloot

ZIERIKZEE - Niemand is ooit in Zeeland een nijlpaard in het wild tegengekomen. Maar gezien de bijzondere vondst van Hester Loeff hebben er in het verleden wel degelijk Nijlpaarden rondgelopen in de provincie. Want op het Kalootstrandje bij Borsele trof zij onlangs een kies van een nijlpaard aan.

Loeff is conservator van de fossielencollectie van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen. Tijdens één van haar speurtochten op het Kalootstrandje vond de Zierikzeese iets bijzonders. ,,Aanvankelijk dacht ik dat het om een kies van een wolharige neushoorn ging", aldus Loeff. Die heeft dezelfde sinaasappelachtige structuur op het oppervlak.

Bijzondere vondst

Na determinatie bij Dick Mol, een autoriteit op het gebied van fossielen en mammoets, bleek het toch om wat anders te gaan. ,,Hij vertelde me dat het om een heel bijzondere vondst gaat. Het is een premolaar van de onderkaak van een nijlpaard. Een premolaar is een beetje puntige kies die voor de platte kiezen zit, net als bij mensen."

Achterhoofd

Het is pas voor de tweede keer dat er in Zeeland een restant gevonden wordt van een nijlpaard. ,,Er is ooit eens een deel van een achterhoofd opgevist'', weet Loeff. ,,De kies stamt uit het Eemien, een warmere periode in de laatste ijstijd. Toen leefde hier een kleine populatie."

De gevonden nijlpaardkies zal worden toegevoegd aan de collectie in het Zeeuws Museum.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement