Volledig scherm
Verwaarloosde kinderen krijgen een beter leven in Kebene Children's Home in Kenia. © Arianne Dorst

Zierikzeese Arianne Dorst geeft kinderen in Kenia al tien jaar een beter leven

ZIERIKZEE - Arianne Dorst (34) uit Zierikzee was nog maar 24 jaar oud toen ze Kebene Children's Home opzette in Kenia. Het tehuis, dat opvang biedt aan 59 kinderen, bestaat nu tien jaar. Een mijlpaal die ook op Schouwen gevierd wordt.

Quote

We hebben het eerste jaar bijna alles uit eigen zak betaald

Arianne Dorst, mede-oprichter Kebene Children's Home

,,In Kenia leven veel kinderen op straat, omdat ze wees zijn of omdat hun ouders aids hebben, arm zijn, in de gevangenis zitten of in de prostitutie werken. Niemand kijkt naar ze om", beschrijft Arianne Dorst (34) uit Zierikzee. Dat beeld deed ze elf jaar geleden op na een paar maanden vrijwilligerswerk in het Afrikaanse land. Het liet haar en haar Belgische reisgenoot Pasci Princen niet los en hij stelde voor om er samen iets aan te doen.

Zo geschiedde. In februari 2007 vlogen ze terug naar Kenia, waar ze een huurhuis vonden. Drie maanden later ontvingen ze de eerste vijf kinderen. ,,We hebben het eerste jaar bijna alles uit eigen zak betaald en kwamen er toen achter dat het best duur is om voor kinderen te zorgen; ze hebben eten, onderwijs en gezondheidszorg nodig." Daarom richtten Dorst en Princen een stichting op en begonnen ze met het werven van sponsoren, investeerders en donateurs.

Stichting

Kebene Children's Home is inmiddels uitgegroeid tot een klein dorp met vier slaapzalen, een eetzaal, klaslokaal, speeltuin en volleybalveld. Gediplomeerd personeel zorgt voor 59 kinderen tot achttien jaar. Als de kinderen achttien zijn, zijn ze volgens de Kinderbescherming volwassen en moeten ze op eigen benen kunnen staan. ,,Maar omdat ze daar niet altijd klaar voor zijn, hebben we ook een begeleidend wonen traject. Daar leren de kinderen vanaf hun zestiende voor zichzelf te zorgen."

Volledig scherm
Arianne Dorst met één van de kinderen die wordt opgevangen in Kebene Children's Home. © Arianne Dorst

Dorst combineert de coördinatie van het project met een parttime baan in medisch centrum Borrendamme. ,,Zo kan ik rondkomen en heb ik genoeg tijd voor al het werk dat bij de stichting komt kijken", vertelt ze. ,,Vanuit Nederland ben ik veel bezig met de boekhouding, het onderhouden van sponsorcontacten, het werven van vrijwilligers en het opzetten van acties." Ze gaat ook regelmatig naar Kenia om te zien of alles goed gaat in het tehuis.

Nog veel te doen

Quote

We hebben iets moois neergezet, maar er is nog veel te doen

Arianne Dorst, mede-oprichter Kebene Children's Home

Of ze trots is op wat ze in tien jaar tijd samen met Princen heeft neergezet? ,,Ik weet dat we iets moois hebben neergezet, maar er is nog steeds veel te doen. We willen uiteindelijk zelfvoorzienend worden en er stapje voor stapje voor zorgen dat de lokale bevolking het project draaiende kan houden zonder ons. Zodat het door kan gaan als wij het om de één of andere reden niet meer kunnen doen." 

Al moet ze daar nog niet aan denken. ,,Kebene is echt onderdeel van mij geworden. Het voelt alsof ik moeder ben van al die kinderen en ik vind het mooi om ze een beter leven te geven. Als je ziet hoe de ze opknappen zodra ze bij ons terechtkomen, weet je dat je goed werk verricht."

Fair

Het 10-jarige bestaan van Kebene Children's Home wordt op vrijdag 23 juni gevierd met een fair op de boomgaard van Fruit & Zo, aan de Loensweg 24 in Nieuwerkerk. Met een markt, workshops, optredens van de fanfare, klederdrachtvereniging en een djembégroep. Het evenement duurt van 10.00 tot 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

Volledig scherm
Een impressie van het 'dorp', waar de 59 kinderen wonen. © Arianne Dorst