Volledig scherm
Archief © Thinkstock

Zierikzee ziet archief mogelijk naar Middelburg verdwijnen

ZIERIKZEE - Het eeuwenoude gemeente-archief verdwijnt mogelijk uit Zierikzee. Onderzocht wordt of de historische documenten centraal kunnen worden ondergebracht bij het Zeeuws Archief in Middelburg. Dat zou Schouwen-Duiveland financieel een besparing moeten opleveren.

In  samenspraak met het Zeeuws Archief worden drie scenario's onderzocht. Het meest vergaande plan gaat uit van een snelle overdracht van het historisch materiaal, inclusief de taken die bij het beheer van een gemeente-archief horen. 

Daarnaast wordt bekeken of een gefaseerde verhuizing naar Middelburg een reële optie is. Maar het kan ook nog zomaar zijn dat er helemaal niks verandert en Zierikzee de papieren geschiedenis in eigen huis houdt, zegt adjunct gemeente-archivaris Ineke van den Broek.

 ,,Alle opties liggen open. Het archief is in 2012 door de gemeenteraad benoemd tot kerntaak waar nog kritisch naar moet worden gekeken. Binnen dat kader en met de nieuwe ontwikkelingen zijn we nu aan het onderzoeken wat de toekomst is voor het gemeente-archief. Die discussie moet dit jaar worden afgerond", aldus Van den Broek. 

Ze verwacht nog enkele weken nodig te hebben, voordat alle scenario's goed zijn uitgewerkt en kunnen worden gepresenteerd aan de gemeenteraad. Het streven is in juni knopen door te hakken.

Schouwen-Duiveland werkt met de inzet van vrijwilligers hard aan het digitaliseren van het papieren archief. Veel documenten en bronnen zijn al thuis achter de computer te raadplegen en maken een speurtocht door de oude bundels zelf overbodig.

Lees meer daarover zaterdag in de PZC.