Volledig scherm
Luma Al Soufi opent binnenkort een nieuwe halal supermarkt in Zierikzee. © Ernesta Verburg

Zierikzee krijgt eerste halal supermarkt

ZIERIKZEE - Halal kippetjes, couscous, kruiden, Arabisch brood, dadels en baklava. Je hoeft er straks niet meer voor naar Goes of Rotterdam. Zierikzee krijgt haar eigen halal supermarkt.

Daar waren vroeger de videobanden stonden opgesteld, daar liggen vanaf volgende week Syrisch, Egyptisch, Irakees en Turks brood in de schappen. Allemaal even vers, elke dag weer.

'100 procent halal'

Luma Salah Sadeq begint haar eigen halal supermarkt, in de voormalige videotheek aan de Lange Nobelstraat in Zierikzee. ,,Ik ga alles verkopen wat mensen nodig hebben: brood, groenten, fruit, zuivelwaren. Maar ook lekkere dingen als dadels, olijven en baklava. En natuurlijk vlees. Niet 99, maar 100 procent halal."

De winkel is niet zozeer een droom die in vervulling gaat. ,,Ik doe het omdat we nu naar Goes moeten, of Rotterdam, om gewoon even boodschappen te doen. Met zware tassen, uren in de bus. Dat kon ik niet meer aanzien."

Twee kinderen

Al is het natuurlijk ook om geld te verdienen. Luma zorgt in haar eentje voor haar kinderen Myriam (10 en Yousef (8). Luma weet niet waar hun vader is. ,,Myriam is geboren in Syrië, Yousef in Nederland. We hadden toen net een huisje, na een paar maanden in het asielzoekerscentrum. Dat was een pittige tijd. Ik had de kinderen, ik had een inkomen nodig en ik wilde de Nederlandse taal leren. Dat ging gelukkig heel snel toen ik ging werken bij restaurant De Taverne in Renesse. Later ben ik terechtgekomen op het kantoor van Vluchtelingenwerk. Die baan heb ik nu opgezegd."

Quote

Er gebeuren afschuwe­lij­ke dingen in Bagdad. Ik wil niet dat mijn kinderen dat zien

Luma Al Soufi

Oorspronkelijk komt Luma uit Irak. Ze woonde in de hoofdstad Bagdad. ,,In die negen jaar ben ik nog één keer terug geweest. Maar nu ga ik niet meer. Veel te gevaarlijk. Er gebeuren afschuwelijke dingen in Bagdad. Ik wil niet dat mijn kinderen dat zien. Ze kennen alleen Zierikzee, waar het leven goed is. We hebben hier een eigen leven opgebouwd."

En dan nu zelfs een eigen onderneming. ,,Dat zal soms zwaar zijn. Als de school uit is, komen de kinderen naar de winkel. Dat is niet ideaal, maar we moeten wel. Het is allemaal spannend. Ik neem toch een risico. Maar we krijgen positieve reacties, uit heel Zeeland, van mensen die willen komen. Als ze dat ook echt doen, ben ik heel gelukkig."

Opening

Luma's winkel Lamassu gaat waarschijnlijk eind deze week open. De officiële opening is vrijdag 14 juli om 16.00 uur. ,,Borreltijd", lacht Luma. ,,Dat is een goed moment, hebben mensen mij gezegd. We zorgen voor hapjes, maar niet voor borrels. Nou ja, kinderchampagne misschien."