Volledig scherm
Willem (Box) van Mourik (l) en Toon Schouwenaar leggen in de Scheepswerf in Zierikzee met een eikenhouten balk als basis de eerste hand aan de bouw van een origineel rolpaard voor het kanon van de Stad Zierikzee uit 1552. © Jan de Graaf

Zierikzee brengt kanon in stelling

ZIERIKZEE - Een kanon uit 1552 van Zierikzee maakt veel moois los. Maritiem historicus Wietse Veenstra dook in de geschiedenis van het geschut. En vaklieden van de scheepswerf reproduceren een origineel rolpaard.

Wat zijn ogen zien, maken zijn handen. Willem van Mourik, beter bekend als Box, heeft genoeg aan de originele bouwtekening die Cees van Egmond op schaal heeft overgezet. Stukje bij beetje transformeert de goed honderdvijftig jaar oude eikenhouten stam in de Zierikzeese Stads- en Commerciewerf in een imposant rolpaard. Robuust genoeg om het 1708 pond zware bronzen kanon te dragen, dat er nu nog een beetje verloren bij ligt op de binnenplaats van het Stadhuismuseum. Box wordt geholpen door Toon Schouwenaar en Nico Krijger. Zodra het houtwerk achter de rug is, zorgt smid Guus van der Ruit met ijzerbeslag voor de kers op de taart. Over een maandje of drie is de klus geklaard", schat Van Egmond. Het complete gevaarte weegt dan zo'n tweehonderdvijftig kilo, mét kanon een dikke duizend.

Museumwerfbeheerder Carel Beulink kijkt al uit naar de finale handeling. ,,Het rolpaard gaat straks in delen naar het Stadhuismuseum, waar ze het in elkaar zetten. Rollen mag niet op de vloer binnen, uit angst voor beschadigingen. En dan moet het kanon er in worden gehesen. Achthonderd kilo schoon aan de haak. Dat wordt ook nog een hele toer. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig een liftje voor."

Lees het hele verhaal maandag in de PZC

Volledig scherm
Carel Beulink bij het Rolpaard wat ze aan het maken zijn voor een kanon van ruim 800 kilo © Marieke Mandemaker
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement