Volledig scherm
Ronde Weel © Google Maps

Zierikzee bestrijdt stank Ronde Weel door er 60.000 kuub grond in te storten

ZIERIKZEE - In de Ronde Weel bij sportpark Bannink in Zierikzee wordt de komende jaren 60.000 kuub grond gestort. Dat bespaart geld en helpt tegen de stank die van de bodem opstijgt. Dat laatste is noodzakelijk, vinden BenW, omdat verpleeghuis Cornelia hier zijn nieuwbouw krijgt. 

Nu is de Zierikzeese plas - ontstaan toen de Spanjaarden in de 16de eeuw de dijken doorstaken - erg diep. Wel vijftien meter in het midden en dat moet vier meter worden. Dus is er veel grond nodig. Wel 60.000 kuub, ofwel honderdduizend ton. 

Die grond komt vrij bij bouwprojecten overal op het eiland. Afvoeren naar de grondbank kost 1.3 miljoen.  Storten in de plas is aanmerkelijk goedkoper. Aannemer Van Gelder klaart de klus voor zeven ton. Een besparing van zes ton dus, die het gemeentebestuur inzet om de bouwprojecten die de grond leveren, goedkoper te maken.  

Aannemer Van Gelder zoekt het aanvankelijk heel dichtbij. Bij het pas voltooide project De Velden in de Noorderpolder is een berg zwart zand van 20.000 kuub blijven liggen. Die gaat het eerst de plomp in.  Vervolgens kan het nog zes jaar duren voor de Ronde Weel is afgestort.

Aannemer en gemeente hebben voor de kiepwagens de route Lange Blokweg,  Sandströmlaan, Gustaafweg en Banninklaan uitgestippeld. Er wordt alleen bij daglicht gewerkt om de vleermuizen niet te storen. Van Gelder organiseert nog een informatieavond voor de buurt en er komt ook een klachtenlijn.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement