Volledig scherm
Trailer Gevangen Licht © PZC

Zeeuwse documentaires beginnen toernee in Zierikzee

ZIERIKZEE - De Zeeuwse documentaires Zoenoffer en Gevangen Licht gaan op tournee langs de samenwerkende kleine filmtheaters in de provincie. De eerste vertoning in de reeks is woensdagavond 1 november (20 uur) in Fizi in Zierikzee. De producties zijn vervolgens te zien in 't Beest in Goes (18 november) en daags later in Cinema Middelburg. 

Zoenoffer van Bo van Scheyen en Marjan van den Bos gaat over de strijd om de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder.  De documentaire laat nauw nauw betrokkenen aan het woord. Soms vilein, vol woede of worstelend met hun verbittering vertellen ze over al het schoons dat straks met de ontpoldering van de Hedwige verloren gaat.

In Gevangen Licht zoomt Rebecca van Wittene in op de intense bevlogenheid waarmee beeldend kunstenaar Loek Grootjans zijn projecten uitvoert. Zo trachtte hij te achterhalen welke emoties Piet Mondriaan hebben gedreven tot ommezwaai van zijn figuratieve naar abstracte techniek. Het befaamde ‘Zeeuwse Licht’ moet daar alles mee te maken hebben gehad, voelde Grootjans intuïtief aan, maar hij wilde het ook graag bewijzen. 

Tijdens alle vertoningen zijn de filmmaaksters van beide documentaires aanwezig voor een toelichting op hun werkwijze.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement