Volledig scherm
Brandweeroefening op bedrijventerrein Nieuwerkerk © Marcel Modde

Zeeuwse brandweer oefent in het groot op bedrijventerrein Nieuwerkerk

NIEUWERKERK - Tweeëndertig brandweerploegen uit heel Zeeland lieten zaterdag in Nieuwerkerk en Oosterland zien wat ze kunnen.

Voor de zogeheten onderlinge vaardigheidstoets waren op het bedrijventerrein bij Nieuwerkerk twee grote ongelukken in scene gezet. In de loods van Boogert Service was brand uitgebroken in een betonmolen, waarbij verschillende slachtoffers moesten worden bevrijd. Bjj Timmerbedrijf Verwijs onstond er vuur rond de spuitcabine en zorgde een hevige rookontwikkeling voor extra complicaties.

Het was de laatste Zeeuwse Vaardigheidstoets voor het korps Dreischor. De brandweerpost in dat dorp gaat naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari dicht, in verband met een reorganisatie van de brandweer op Schouwen-Duiveland. Om zich nog één keer goed te laten zien, is de lokale post als enige opgekomen met twee ploegen. "Dat zegt genoeg over onze motivatie", aldus bevelvoerder Sietse van der Sar.

In totaal deden aan de onderlinge krachtmeting 250 mensen mee, onder wie ook leden van de jeugdbrandweer Bruinisse, slachtoffergroep Lotus, politie en ambulancepersoneel. De organisatie was in handen van de brandweerpost Oosterland. Bij de kazerne in Oosterland moesten de brandweerlieden een behendigheidsproef afleggen.

Winnaars van de vaardigheidstoets werden de brandweerploegen van Middelburg (Torenweg), Rilland, Domburg en Sluis.

In de PZC (editie Schouwen-Duiveland) maandag een reportage over de brandweerinzet rond Nieuwerkerk en Oosterland.

Volledig scherm
Brandweeroefening op bedrijventerrein Nieuwerkerk © Marcel Modde