Volledig scherm
PREMIUM
Vos Broekema met een flesje van zijn Zeeuws ruukwaeter Ooh de Zeê bij de Oosterschelde, waar hij praktisch langs woont © Ernesta Verburg

Zeeuws ruukwaeter Ooh de zeê is fris door zeevenkel

KERKWERVE - Hij is nog net geen ‘neus’ zoals de Parijse parfumeurs die ronddwalen in Patrick Süskinds bestseller Het Parfum. Maar ruiken kan Vos Broekema uit Kerkwerve als de beste. Hij is maker van het ‘Zeeuws ruukwaeter Ooh de Zeê’.

Fris moest-ie zijn, dat Zeeuws ruukwaeter. En passend bij zee. Dus geen aardegeuren maar ook geen citrus. Het was tijdens één van zijn wandelingen langs de Oosterschelde dat Broekema zeevenkel ontdekte. Rijk aan vitamine C en goed voor zo ongeveer alles. Maar bovenal een plantje met een sterke, goede geur. Broekema sloeg aan het macereren ofwel hij onttrok met alcohol geuren en kleuren aan de plant. Daarna volgde het mengen met andere ingrediënten. De ideale geur vond hij in een mix met rozemarijn, sandelhout en menthol. 

  1. Schouwen en Veere in 107 kilometer lange ‘Best of Nature’ fietsroute

    Schouwen en Veere in 107 kilometer lange ‘Best of Nature’ fietsroute

    BURGH-HAAMSTEDE - De ‘Best of Nature Fietsroute’ loopt van Westvoorne via Goeree en Schouwen naar Veere en is 107 kilometer lang. De exacte route staat omschreven in een apart boekje dat vanaf vandaag gratis verkrijgbaar is en werd gezamenlijk ontwikkeld door de vier kustgemeenten. Per gemeente worden de hoogtepunten onderweg uitgelicht. Het initiatief komt voort uit de internationale toerismebeurs in Berlijn. Daar werden beide Hollandse en de twee Zeeuwse kustgemeenten uitgeroepen tot ‘wereldwijd de beste duurzame natuurbestemming'.