Volledig scherm
Mosselkweker Jan Bout met zijn Zeeuws Geeltje © Ton van den Nouweland

Zeeuws Geeltje uit Bruinisse is er vroeg bij dit jaar

videoBRUINISSE - Door de warme lente zijn de Zeeuwse Geeltjes van mosselkweker Bout uit Bruinisse dit jaar vroeg leverbaar. Eind augustus, begin september is normaal, nu liggen ze al vanaf begin augustus in de bakken. 

Een Zeeuwse Geeltje is een kleine mossel uit de hangcultuur die 35 tot 40 procent visvlees bevat. Een normale mossel heeft 25 tot 30 procent vlees in de schelp.  Het Geeltje is binnen één jaar volgroeid. Dat kan omdat het perceel van Bout vlakbij de Philipsdam ligt. De Oosterschelde is daar erg voedselrijk door de instroom van zoet water uit het Zoommeer. Het mosseltje komt aan zijn naam omdat de schelp een gelige gloed heeft. De toevoeging 'Zeeuws' komt omdat het diertje is gekweekt van mosselzaad uit de Oosterschelde.