Volledig scherm
Zonnepaneel. © Creative Commons

Zeeuwland zet in op duurzaam

ZIERIKZEE - Woningbouwcorporatie Zeeuwland steekt de komende zes jaar ruim twintig miljoen euro in het energiezuiniger maken van 2.851 woningen op Schouwen-Duiveland. De eerste 262 huizen uit die groep zijn inmiddels aangepakt. Daarvan wordt de laatste rij de komende weken opgeleverd.

De verouderde woningen krijgen dubbelglas en beter geïsoleerde daken en vloeren. Waar nodig worden cv-ketels vervangen door zuinigere types en ook wordt een nieuw ventilatiesysteem geplaatst. De verbeteringen kost de huurders geen geld, verzekert manager bedrijfsvoering Alex van den Dries. Alleen wanneer ook wordt gekozen voor de plaatsing van zonnepanelen, gaat de huur met twaalf euro per maand omhoog.

De energiemaatregelen moeten bijdragen aan de ambitie van Zeeuwland. Over vier jaar wordt iedere nieuw te bouwen woning energieneutraal. Dat houdt in dat de benodigde elektriciteit met zonnepanelen wordt opgewekt. Verwarming gebeurt via warmtepompen in plaats van met een gasgestuurde cv-installatie. In de Unastraat in Nieuwerkerk verrijzen in 2017 de dertien eerste woningen van dit duurzame type. Ze komen in de plaats van verouderde woningen.

Lees meer hierover in de PZC van dinsdag.