Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwland mag huurders toch korting geven

ZIERIKZEE - Woningbouwcorporatie Zeeuwland mag haar huurders alsnog een eenmalige korting van 170 euro geven. Eerder had de Autoriteit Woningcorporaties dat verboden.

De eenmalige korting wordt verrekend met de huur van december. De korting van 170 euro komt voort uit de fusie tussen Zeeuwland en Woonburg, waarmee jaarlijks een miljoen wordt bespaard. De huurdersorganisatie was met de fusie akkoord mits het miljoen dit jaar onder de huurders wordt uitgekeerd. Na dit jaar wordt het gebruikt om woonlasten indirect te verlagen, bijvoorbeeld door isolatiemaatregelen. 

De Autoriteit Woningcorporaties had Zeeuwland aanvankelijk een dwangsom onder last opgelegd. De woningcorporatie, met 6000 woningen op Schouwen-Duiveland en Walcheren, zou 120.000 euro aan boete moeten betalen als ze de eenmalige korting aan de huurders toch zou geven. De toezichthouder is teruggekomen op dat standpunt, aldus een opgeluchte directeur Marco van der Wel, omdat ze achteraf inzien dat het in strijd is met het vertrouwensbeginsel.

Visite

Bij het inzetten van de fusiebesprekingen tussen de Schouwse en Walcherse corporaties twee jaar geleden, was al aangegeven dat een financieel voordeel van de nieuwe organisatie zou worden gebruikt als douceurtje voor de huurders. Van der Wel: ,,De autoriteit is het met ons eens dat ze daar toen gelijk op hadden moeten reageren. En dat is niet gebeurd. Twee weken geleden ben ik op visite geweest bij de autoriteit. Op die hoorzitting is ons bezwaar nog eens uitgebreid doorgesproken en op basis daarvan komen zij nu met dit verhaal. Het mag!" De bevrijdende brief is mede ondertekend door demissionair minister Plasterk.

Huurders die na juli zijn vertrokken bij Zeeuwland, krijgen de meevaller met terugwerkende kracht ook uitbetaald. Nieuwe huurders dit jaar profiteren eveneens mee van de maatregel. In totaal gaat het volgens Van der Wel om zo'n vijftig extra mensen.  Het handjevol huurders dat de 170 euro in juli al had achtergehouden en nog niet heeft bijbetaald, krijgt de korting in december niet nog eens.

Angel

Formeel is de constructie niet toegestaan, maar omdat de toezichthouder twee jaar geleden niet goed heeft opgelet, kan de korting nu dus wel worden uitbetaald. De angel zit in dat eenmalige karakter, legt Van der Wel uit. ,,We mogen ons overschot bijvoorbeeld wel gebruiken om structurele huurverlaging toe te passen. Als we die 170 iedere maand in mindering zouden brengen, is het geen probleem. Dat is het gekke.... Ik blijf er bij dat dit volgens mij niet klopt."