Volledig scherm
Directeur Marco van der Wel van Zeeuwland. © Ernesta Verburg

‘Zeeuwland maakt genoeg winst, huur kan omlaag’

ZIERIKZEE - Zeeuwland maakt volgens huurder Jan Flikweert genoeg winst om de huren te beperken. De corporatie houdt jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro over. Verdeeld over de 3943 woningen komt dat neer op een mogelijke verlaging van 375 euro per jaar.

Flikweert heeft zich de afgelopen jaren gemanifesteerd als luis in de pels van Zeeuwland. Hij trekt in twijfel of de corporatie in haar prestatie-afspraken met de gemeente Schouwen-Duiveland volledig transparant is over de bedrijfsresultaten. De inwoner van Zierikzee hield de raadscommissie en directeur Marco van der Wel donderdagavond voor ogen dat er ook andere keuzes kunnen worden gemaakt. Volgens zijn berekeningen is er voldoende financiële ruimte om in de meerjarenbegroting extra te investeren in huurmatiging.

Van der Wel ziet dat toch anders, zo maakte hij duidelijk voor de commissie. Van de 15,9 miljoen euro winst gaan nog de kosten af om de woningvoorraad in stand te houden en te verbeteren. Hij ontkent niet dat de huren structureel met 5,6 procent omlaag kunnen. Maar dat betekent dat er vanaf dat moment geen cent meer over is voor maatregelen om de woningen energiezuiniger te maken. Bovendien is het maar de vraag of de huurder daadwerkelijk profijt heeft van een beperkte huurverlaging, voerde Van der Wel aan. Want dat houdt in dat ook de huurtoeslag omlaag gaat. 

Wethouder Daniël Joppe vindt niet dat Zeeuwland ‘ongebruikelijk hoge’ huren vraagt. Zeeuwland hoort bij de dertig meest betaalbare corporaties van Nederland, aldus Joppe. Hij ziet geen aanleiding om de prioriteiten in de gezamenlijke prestatie-afspraken voor de komende jaren te herzien.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement