De verouderde woningen aan de Karnemelksvaart in Zierikzee worden gesloopt en vervangen door energie-zuinige huizen voor starters.
Volledig scherm
De verouderde woningen aan de Karnemelksvaart in Zierikzee worden gesloopt en vervangen door energie-zuinige huizen voor starters. © Marieke Mandemaker

Zeeuwland bouwt ‘even snel’ een blokje nieuwe huizen binnen de Zierikzeese grachten

ZIERIKZEE  - Starters die in Zierikzee op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning, opgelet! Zeeuwland stampt na de zomer een rijtje nieuwe huizen uit de grond aan de Karnemelksvaart. Ze komen in plaats van de verouderde na-oorlogse woningen. De voorbereidingen voor de sloop van dat blok is inmiddels begonnen.

De sloopwoningen dateren uit de jaren vijftig. In die tijd was het gebruikelijk dat asbest werd verwerkt in afvoerbuizen en vensterbanken. Dat is ook bij het blokje aan de Karnemelksvaart het geval. Volgens directeur Marco van der Wel van Zeeuwland gaat het hier om ‘minimale hoeveelheden'. Desondanks moeten wel alle voorzorgsmaatregelen worden getroffen om te voorkomen dat asbestdeeltjes vrij komen in de omgeving, legt hij uit. ,,En dat ziet er dan altijd nogal indrukwekkend uit.”

Ramen en deuren van de sloopwoningen zijn afgeplakt met stickers die waarschuwen voor de aanwezigheid van asbest. Langs de straat staat een installatie die -via een slang-  de luchtdruk in de panden verlaagd. De lucht wordt afgezogen en gefilterd.

De huizen staan binnen enkele dagen overeind

Mits het coronavirus de planning niet verder in de war schopt, begint de nieuwbouw van de vier woningen na de zomer. Het gaat om houtskeletbouw, wat betekent dat de huizen er binnen enkele dagen staan. Zeeuwland wil vaker met dit concept gaan werken, vertelt directeur Van der Wel. Niet alleen vanwege de snelle realisatie, maar vooral ook om de bouwkosten en daarmee de huurprijs (in dit geval rond de 630 euro) laag te houden. 

De nieuwbouw aan de Karnemelksvaart wordt gasloos, elektrisch verwarmd en voorzien van zonnepanelen, wat de energierekening laag houdt. De inschrijving voor de woningen start binnenkort.

Artist impression van de nieuwbouw aan de Karnemelksvaart.
Volledig scherm
Artist impression van de nieuwbouw aan de Karnemelksvaart. © Zeeuwland
  1. Flierefluiter Maris Bom vindt uiteindelijk zijn route
    PREMIUM
    ik werk op schouwen-duiveland

    Fliereflui­ter Maris Bom vindt uiteinde­lijk zijn route

    BURGH-HAAMSTEDE - Het heeft even geduurd tot Maris Bom (37) zich rijp genoeg voelde om het bedrijf van zijn vader over te nemen. ,,Ik was nogal een flierefluiter’’, lacht hij wat verontschuldigend. Begin dit jaar zette hij toch de stap. Inmiddels verzorgt hij met DPA in Burgh-Haamstede wereldwijd allerlei soorten transport. Vervoer naar Afrika is zijn specialiteit. Niet vreemd gezien zijn achtergrond.