Zeemeermin siert rotonde Westenschouwen

VideoWESTENSCHOUWEN – Op de rotonde bij Westenschouwen staat voortaan een zeemeermin. Ruim tweehonderd belangstellenden zijn zaterdagmiddag een kijkje komen nemen. Zelfs de zeemeerman kwam speciaal voor de onthulling uit het water.

Vloekend en tierend komt de zeemeerman de trap aflopen. “Waar is mijn vrouw”, mompelt hij. “Vijfhonderd jaar spartel ik. Zonder vrouw. Ik wil haar terug. Wat is het hier veranderd. Wat een droge zooi.”

Verwijzing naar beroemde sage

Burgh-Haamstede heeft een duinkonijn, Renesse een zeehond en Westenschouwen kon niet achterblijvend, vond dorpsvereniging Westerschouws Welvaren. Dus heeft het een metalen beeld laten neerzetten dat verwijst naar de beroemde sage over de zeemeerman en zijn geliefde.

Als vissers een zeemeermin vangen, spreekt de zeemeerman een vloek uit over het dorp. ‘Westenschouwen, ’t zal u rouwen, dat ge heeft geroofd mijn vrouwe, Westenschouwen zal vergaan, alleen de toren zal blijven staan.’

Volledig scherm
De zeemeerman kwam het nieuwe beeld op de rotonde in Westenschouwen onthullen. Volgens de sage is hij boos dat zijn vrouw uit de zee is verdwenen. © Timo van de Kasteele

De zeemeerman keert nooit meer terug. Wind en storm drijven het zand op en van het ooit zo welvarende Westenschouwen blijft weinig over. Die geschiedenis wil Westerschouws Welvaren levend houden, zegt vice-voorzitter Hans van Hoek.

Crowdfunding

Bijna tienduizend euro heeft het beeld gekost. Met de verkoop van 110 zeemeerminbeeldjes is ruim de helft van het bedrag binnengehaald. De andere helft is afkomstig van sponsoren en sympathisanten.

Het ontwerp komt van de Amerikaanse kunstenares Jeane Nevarez, die ook het logo heeft ontworpen van de dorpsvereniging. Dat diende als basis voor het kunstwerk. Een metaalbewerkingsbedrijf in Hoogerheide heeft het gesneden uit 2 cm dik roestvaststaal.

De onthulling brengt zeker tweehonderd man naar de rotonde. Ook burgemeester Rabelink is van de partij. Hij krijgt het beeld overgedragen als hij bereid is in voor- en tegenspoed voor de zeemeermin te zorgen. En dat is hij. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement