Volledig scherm
Het Rope Rescue Team in actie tijdens een oefening. © archief Mark Neelemans

Zeeland kan zonder Rope Rescue Team

ZIERIKZEE - De begroting van de Veiligheidsregio Zeeland voor 2017 is al aardig versoberd, maar het kan nog beter.

Verschillende fracties in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland betwijfelen het nut van het Rope Rescue Team (RRT) dat in Terneuzen is ondergebracht. De instandhouding van deze specialisten op grotere hoogte bij de brandweer kost 45.000 euro per jaar.

En dat afgezet tegen de dertien keer dat het team de afgelopen drie jaar is ingezet, is toch iets teveel van het goede, vindt CU-fractievoorzitter Wim Dorst.

"Dat het RRT een toegevoegde waarde heeft, geloven we graag. Maar we moeten kritisch zijn op wettelijke en bovenwettelijke taken. En net zoals de VRZ het risico van een 18 minuten gebied voor lief neemt in onze gemeente, zijn wij van mening dat we deze bovenwettelijke taak ook moeten afstoten." Volgens Dorst is het de moeite waard te onderzoeken of het RRT Utrecht ook op Schouwen-Duiveland kan worden ingezet. Dat team beschikt over een helikopter en kan binnen een uur ter plekke zijn, aldus Dorst "Dat is sneller dan het RRT uit Terneuzen hier kan zijn." Ook Rijnmond, Eindhoven en Amersfoort hebben hoogtespecialisten.

De visie van de ChristenUnie vond donderdagavond bijval van de coalitiegenoten LSD, VVD en oppositiepartij Alert. Ook burgemeester Gerard Rabelink voelt wel wat voor de constructie met Utrecht. "Als dat sneller is en op termijn minder kost, moet je dat gewoon doen." Rabelink zegde toe de haalbaarheid te zullen bespreken met de VRZ.