Conny Schoenmakers en Wouter Nolen met Searoop.
Volledig scherm
Conny Schoenmakers en Wouter Nolen met Searoop. © Ernesta Verburg

Zeeland is een nieuw drankje rijker: Searoop, een siroop met kruiden uit de duinen

BURGH-HAAMSTEDE - Ze glundert wanneer ze haar flessen Searoop, met haar fietsje verwerkt in het mooie etiket, laat zien. Conny Schoenmaker uit Burgh-Haamstede is geen onbekende in deze rubriek. Al jaren is ze bezig met Zeeroop, een siroop met kruiden uit de duinen. 

,,Veel Zeeuwse chefkoks koken hier al mee. Toch was het mijn droom om de siropen ook voor de consumentenmarkt te ontwikkelen. Samen met Wouter Nolen van JB Diesch werkte ik de afgelopen twee jaar aan Searoop,  een biologische Zeeuwse limonadesiroop die nu in vier bijzondere smaken verkrijgbaar is. Ik plukte hiervoor de duinkruiden. Nick Sinke van Biosfeer uit Groede voegde er botanische kruiden eraan toe en zorgde voor de juiste blend” ,legt ze uit. Nolen vult aan dat het biologische versgeperste appelsap extra smaak geeft aan de siroop. ,,We hebben geen gebruikgemaakt van concentraat, dat proef je”, vindt Nolen.

 ,,Dat JB Diesch - bekend van de babbelaars en chocolade - met Conny in zee ging, is heel vanzelfsprekend; beiden maken we gebruik van Zeeuwse ingrediënten en wij hebben ingangen bij Zeeuwse (boerderij)winkels waar de Searopen nu ook in de schappen komen te staan.” Ze kozen voor de smaken Duindoorn, meidoorn, salie; Rozemarijn, citroenmelisse, tijm; Zwarte bes, lavendel, roos en Rabarber, zeevenkel, zeekraal. ,,Bijzondere smaken die lekker wegdrinken, naast dat ze heel geschikt zijn als alcoholvrij alternatief met (bruis)water. Bijvoorbeeld tijdens de maaltijd” ,vertelt Schoenmakers trots. 

,,De Searopen hebben een echte afdronk, toch zit er 50% minder suiker in dan in andere siropen. Je kunt er ook lekkere dressings mee maken", vult Nolen aan. ,,Neem een scheut Searoop Zwarte bes, meng met wat olijfolie en sprenkel het eens over wat Zeeuwse veldsla.” 

 1. Na maanden van hakken en beitelen herrijst het Blauwe Bolwerk in volle glorie: ‘Als je tien jaar verder bent, heb je een totaal ander beeld’
  PREMIUM

  Na maanden van hakken en beitelen herrijst het Blauwe Bolwerk in volle glorie: ‘Als je tien jaar verder bent, heb je een totaal ander beeld’

  ZIERIKZEE - Om je vingers bij af te likken. Zo mooi wordt het Blauwe Bolwerk van Zierikzee weer, ziet gemeentelijk projectleider Jan Quist tevreden. Het kleurverschil tussen de authentieke en nieuw gezaagde natuursteen uit de Waalse groeve is binnen een jaar of tien nauwelijks meer zichtbaar, verzekert restauratiespecialist Marcel van Rooijen van aannemingsbedrijf Leenhouts.
 2. Bewoners en ondernemers zijn schade en overlast vrachtwagens in historisch stadscentrum beu
  PREMIUM

  Bewoners en onderne­mers zijn schade en overlast vrachtwa­gens in historisch stadscen­trum beu

  ZIERIKZEE - Bewoners en ondernemers aan de Melkmarkt en Meelstraat in Zierikzee zijn het beu. Voor de zoveelste keer hebben vrachtwagens schade veroorzaakt in de smalle straten. Ze willen dat de gemeente ingrijpt, voordat het echt uit de hand loopt. ,,Een terrastafel is nog te vervangen, maar ik wil er niet aan denken dat een chauffeur straks een kind over het hoofd ziet in zijn blinde hoek", zegt Eline Praet.
 3. Bodem schatkist Schouwen-Duiveland komt in zicht; het vet is van de botten
  PREMIUM

  Bodem schatkist Schou­wen-Duiveland komt in zicht; het vet is van de botten

  ZIERIKZEE - Schouwen-Duiveland kan zich opmaken voor een hete herfst, waarin pijnlijke keuzes gemaakt zullen moeten worden. Door allerlei financiële onzekerheden waarmee de gemeente kampt, is het volgens wethouder Daniël Joppe onmogelijk voor de lange termijn een positieve planning te maken. Na de recente bezuinigingsronde die 3,2 miljoen euro opleverde, weet Joppe ook niet meer waar hij het moet zoeken.