Volledig scherm
Jan Bakker en Peter Brouwer bij de artillerietrekker van Jan © Esme Soesman

Y-cie in colonne: Lang leve de lol, als het maar groen is

OOSTERLAND - Vrienden zijn het. Allemaal. Met één gemeenschappelijke passie: oude militaire voertuigen. Ze trekken vandaag in colonne over Schouwen-Duiveland. De vriendengroep Y-cie.

Jong en oud. Zittend op motorfietsen of in vrachtwagens, ambulancevoertuig of koeriersauto. Voortgekomen uit een club die in 2014 ter ziele ging. Tweeënveertig vrienden (,,We hebben er een stop op gezet. We willen niet groter") gingen samen door. Tijdens de rit over Schouwen-Duiveland sluiten 29 voertuigen zich aan, goed voor in totaal 63 personen. Met groene shirts, waarop een ijsje boven de naam Y-cie staat. Ijssie dus, ofwel de Y-compagnie.  

Sleutelen

Twee uur rijden, één dag sleutelen - geven Jan Bakker en Peter Brouwer uit Middelburg lachend aan. Ze houden van hun voertuigen, van het samen klussen aan de wagens maar vooral van de onderlinge sfeer. Samen op vakantie, tochten maken: het is meer dan alleen het materiaal. ,,Het is gewoon een hobby. Waarom? Tja, waarom spaart iemand postzegels? Dat wordt toch ook gedaan.” 

Volledig scherm
Een kapotte kabel van een motorfiets wordt gerepareerd, tijdens de lunchstop bij Broodjeszaak Toff in Oosterland © Esme Soesman

Dikke Daf

De groene en witte (UN) colonne is hoe dan ook indrukwekkend om te zien. De ‘Dikke Daf’ van Bakker is een artillerietrekker (Daf YA 328). Een tot in de puntjes verzorgd bakbeest uit 1956. Van zijn wagen zijn er tussen 1952 en 1958 bijna 4500 gebouwd. ,,Er zijn er een stuk of 150 over.” Brouwers YA-314, een 3-tons vrachtwagen, staat met een kapotte cilinder in de schuur en is er niet bij. Toch is hij er met z'n gezin bij. Met een groene broek, het Y-cieshirt en een grote smile. Anderen zijn helemaal in bijpassende outfit gestoken. Alles kan, geeft Brouwer aan. ,,Lang leve de lol. Als het maar groen is.”      

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement