Volledig scherm

Winkelierster Zierikzee wil duidelijkheid van Raad van State over naastgelegen horecazaak

DEN HAAG/ZIERIKZEE - Sarina de Looff van herenmodewinkel Drie’S in Zierikzee wil dat de Raad van State de gemeente Schouwen-Duiveland een flinke tik op de vingers geeft. Die verleende twee jaar geleden een vergunning voor horecazaak Fish&Chips aan de Mol, pal naast haar modezaak.

Fish&Chips van horecaondernemer René Akkermans ging in 2017 open. Het is een hoekpand precies waar de Schuithaven en de Mol bij elkaar komen. De Looff klaagt over stankoverlast. ,,Het zijn oude monumentale panden waarvan de balken aan elkaar zitten.” Door de slechte isolatie is de vette lucht in de winkel en opslagruimte goed te ruiken, zegt ze. Haar stoep zou vol staan met etende mensen.

‘In strijd met beleid’

Haar advocaat Pieter van Goor treedt ook op voor de eigenaren van het winkelpand. Hij zegt dat de aan Akkermans verleende vergunning in strijd is met het horecabeleid. De Mol valt namelijk niet onder het horecaontwikkelingsgebied. De Schuithaven wel, maar de Fish&Chips ligt volgens Van Goor aan de Mol, die een winkelstraat is. Verder heeft de gemeente in het nieuwe horecabeleid opgenomen dat er niet meer van hetzelfde aan fastfoodrestaurants bij mag komen.

Volgens de gemeente is de zaak van Akkermans geen uitbreiding van het aantal fastfoodzaken in Zierikzee. ,,Aan de Melkmarkt is er eentje dichtgegaan en daarvoor mag geen nieuwe in de plaats komen”, zegt een woordvoerster. Het gemeentebestuur vindt overigens dat Fish&Chips niet onder het nieuwe beleid valt omdat de vergunningsaanvraag al liep toen het oude beleid nog gold. Volgens Schouwen-Duiveland ligt de zaak in het horecaontwikkelingsgebied, ook al is adres officieel Mol 1.

Buis van acht meter

Horecaondernemer Akkermans zegt alles te hebben gedaan om overlast tegen te gaan. Hij heeft kieren aangesmeerd, filters aangebracht en er staat een buis van acht meter lang op het dak. ,,Het ziet er niet meer uit”, zegt hij daarover. Ook het raamloket aan de Mol is dichtgemaakt. ,,Er is nog steeds geuroverlast”, reageert De Looff. Dat zeggen medewerkers van de gemeente die de klacht hebben onderzocht, aldus de winkelierster. 

De Raad van State hakt over enkele weken de knoop door.